izložba

Izložba o kulturnoj raznolikosti Hrvatske u Ulmu


vrijeme: 26.04.2013. - 23.06.2013.
mjesto: Njemačka, Ulm

Kao dio festivala Kroatien Kreativ 2013., putem kojega se hrvatska kultura predstavlja u Njemačkoj, od 26. travnja do 23. lipnja, u Ulmu je postavljena izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske', koja obuhvaća svu širinu hrvatskog kulturnog naslijeđa, od prapovijesti do danas.

U središtu izložbe je prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj te koncept Hrvatske kao 'Europe u malom', a njezin prvi dio donosi izloške istočne regije Hrvatske, Baranje, Slavonije i Srijema, koja je u Njemačkoj slabije poznata, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture. Drugi dio je posvećen kulturnim i prirodnim ljepotama hrvatske obale, hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a te Zagrebu kao političkom, kulturnom i gospodarskom središtu zemlje.

Tijekom te izložbe u istom muzeju trajat će i izložba 'Traženje tragova' osječkog fotografa Damira Rajlea, koji od 1999. prati njemačke tragove u istočnom dijelu Hrvatske, kao i promjene te regije u posljednjih desetak godina. Uz svaki od izložaka nalaze se odgovarajući citati iz djela Ludwiga Bauera, Delimira Rešickog, Ivane Šojet-Kuči i drugih hrvatskih autora.

Književnost je sastavni dio hrvatske izložbe, pa će se održati i program književnih čitanja, počevši od Delimira Rešickog i Stanka Andrića. Povijest njemačke manjine u Hrvatskoj ilustrirat će romani u kojima se prikazuje život tri naraštaja Hrvata njemačkog podrijetla, Ludwig Bauer predstavit će 'Kratku kroniku porodice Wieber', a Ivana Šojat-Kuči svoj roman 'Unterstadt'. Pred kraj izložbe predstavit će se Zoran Ferić s prijevodom romana'"Starost je došla 23. svibnja 2010. oko 11 sati' na njemački jezik.
 
Predviđen je i okrugli stol 'Hrvatska – zemlja iza kulise Jadrana', kojemu je povod ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a tema bremenita povijest Hrvatske i njezini potencijali u budućnosti.
Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, izložba će biti postavljena u prostorima Delegacije Europske unije u Berlinu, a potom i u Osijeku, Vinkovcima te Pečuhu.
Projekt su organizirali Podunavsko-švapski muzej, Gradski muzej Vinkovci, Muzej Slavonije i Njemačka zajednica – zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka. Pokrovitelji su hrvatski i njemački ministri kulture Andrea Zlatar Violić i Bernd Neumann te hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj Miro Kovač.
(Hina)

(M.K., 24.04.2013)