Preskočite na glavni sadržaj

Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji

Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji
U četvrtak, 26. veljače, u 20 sati, u HDD galeriji,  otvara se izložba Dizajnerice 1930- 1980: Kontekst, produkcija i utjecaji',  kojom se predstavlja istoimeni istraživački projekt o ženskoj povijesti dizajna autorica Maše Poljanec i Maje Kolar sa suradnicima. Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka.
vrijeme: 26.02.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18
url: http://dizajn.hr
Cilj projekta, koji se nastavlja i izvan okvira ove ogledne izložbe je istražiti kontinuitet 'ženske dizajnerske scene', autorske dosege dizajnerica, utjecaj na suvremenike i današnje dizajnere, te okruženje i uvjete u kojima su djelovale. Sama izložbena prezentacija oslanja se na tridesetak novonastalih autorskih plakata koji su svojevrsni hommage selektiranim dizajnericama, s paralelnim formiranjem rastućeg arhiva tekstualne i fotografske dokumentacije o ženama u dizajnu na webu.

Projekt u obliku istraživanja i izložbe predstavlja značajan prilog za povijest hrvatskog dizajna općenito iz zanimljive i dosad nedovoljno rasvijetljene vizure. Određeni broj autorica koje su predmet ovog istraživanja posljednjih je godina ponovno stekao određenu vidljivost, no mnoga imena dizajnerica nalazimo tek kao podatak na ovicima knjiga, u popisima zaposlenika i suradnika dizajnerskih odjela tvrtki, ili usputno navedena u pregledima i referentnim katalozima i publikacijama. Projekt pokušava takvim autoricama dati lice, odnosno koliko je moguće cjelovito prikazati njihove doprinose dizajnu kao profesiji, uvažavajući i kontekst u kojem su djelovale.

Više o izložbi - ovdje