predstava

'Messa di Gloria' i 'Cavalleria rusticana' premijerno u HNK Split


vrijeme: 12.04.2013. 20 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1

U petak, 12. travnja, Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, na scenu postaviti 'Messa di Gloria' Giacoma Puccinija i operu Pietra Mascagnija 'Cavalleria rusticana'.

'Messa di Gloria' izvest će solisti Stjepan Franetović, tenor) i bas Božo Župić uz Zbor i Orkestar splitske Opere. 'Cavalleria rusticana' bit će izvedena polukoncertno, uz minimalne redateljske intervencije koje potpisuje Goran Golovko. Solističku postavu u ovoj verističkoj jednočinci čine sopranistica Kristina Kolar u ulozi Santuzze, tenor Domagoj Dorotić je Turiddu, ulogu Lucie pjeva Barbara Sumić (i Vjera Obukhova kao alternacija), u ulozi Alfija je Siniša Hapač, alternativno Armando Puklavec, a Lola je Terezija Kusanović.

Puccinjeva Misa za četiri glasa i orkestar i Mascagnijeva jednočinska veristička opera Cavalleria rusticana djela su nastala na počecima karijera ovih dvaju velikih opernih skladatelja čije je djelo uveliko obilježilo operu s kraja devetnaestog i prvog dijela dvadesetog stoljeća. Djela su izvedena u razmaku od deset godina, s velikim početnim uspjehom. Dok je Misa od samog autora bila zanemarena i nikad ponovno izvedena za njegova života, Cavalleria je od prve izvedbe do danas jedan od najomiljenijih i najpopularnijih opernih naslova. Puccinijevu su slavu izgradila njegova kasnija besmrtna djela, dok Mascagni nijednim svojim kasnijim radom nije nadmašio veliku slavu prvijenca.

Premijerna izvedba na sceni HNK Split na programu je u petak, 12. travnja, s početkom u 20 sati, a reprize 13, 15, 17. i 19. travnja, također u 20 sati. HNK Split

(R.P.B., 10.04.2013)