Preskočite na glavni sadržaj

Unicult2020 u Rijeci - upisi

Međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika Unicult2020 u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci održat će se od 29. lipnja do 12. srpnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Prijave za upis za Unicult2020 program trajat će do 15. svibnja 2015.
vrijeme: 29.06.2015.
prijava: 15.05.2015
mjesto: Rijeka
url: http://www.unicult.uniri.hr/

Program je iniciran od strane Odjela za kulturu grada Rijeke kao dio nominacije grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i usklađen je s bolonjskim zahtjevima a akreditacija programa u okviru visokoškolske institucije Sveučilišta u Rijeci i standardizacije s europskim obrazovnim standardima u poučavanju kulturnog menadžmenta i kulturnih politika. Osmišljen je kako bi se poboljšalo znanje sudionika, vještine vezane za kulturnu politiku i kulturni menadžment te kako bi se naglasila važnost njegovanja kreativnoga kapitala premošćujući kulturu obrazovanju i zajednici. Sama struktura programa sastoji se od triju izvedbenih dijelova: teorije, mentorstva i praktikuma u ukupnom trajanju od 112 sati kao studij Sveučilišta u Rijeci pri Filozofskom fakultetu. Kadrovsku izvrsnost i institucijski nadzor nad kvalitetom osiguravaju međunarodni i sveučilišni predavači s Filozofskog, Ekonomskog i Pravog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U izvedbi programa sudjeluju s Pravnog fakulteta Prof. Ivana Kunda, Ekonomskog fakulteta Prof. Lara Jelenc, Akademije primijenjenih umjetnosti Prof. Ingeborg Fulepp i Prof. Tomislav Brajnović, Filozofskog fakulteta Prof. Vjeran Pavlaković i Prof. Nebojša Zelić te Rektorata Sveučilišta u Rijeci Nataša Jakominić-Marot. Daniela Urem osmislila je program Unicult2020 u suradnji za internacionalni dio programa s Chrisom Torchem.

Tijekom programa Unicult2020 polaznici će steći širok spektar znanja i iskustva, mentorirani od strane najkvalitetnijih stručnjaka iz područja kulturnih politika, kulturnog menadžmenta, oblasti istraživanja identiteta, te pravnih i ekonomskih područja. U njegovu su vodstvu: Daniela Urem, osnivačica Doors Art Foundation i Ureda za kulturu Sveučilišta u Rijeci, Chris Torch, osnivač Interculta i CORNERS, Davor Mišković, osnivač Drugog mora i Clubture Networka, Emina Višnić, ravnateljica Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i potpredsjednica Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe, Prof. Jacek Dominiczak, arhitekt, znanstvenik i pedagog i Prof. Boris Ružić, koordinator programa pri Filozofskom fakultetu. Predavanja na temu kulturnih politika i kulturnog menadžmenta održat će i Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke, Nina Obuljen-Koržinek s Instituta za međunarodne odnose i UNESCO Chair Prof. Milena Šešić-Dragičević, donedavni rektor Umjetničke akademije u Beogradu.

Struktura programa: Teorijska faza programa sastoji se od dvaju razina. Prva razina namijenjena je polaznicima koji imaju već opsežno iskustvo i koji su zaposleni u kulturnom sektoru, dok će druga razina bit će ponuđena studentima i polaznicima koji nemaju prethodnog iskustva ili su početnici u radu u kulturi. U toj fazi polaznici će učiti o kulturnoj politici i upravljanju njome, kreativnosti, produkciji, razvoju publike, autorskim pravima. Praktikum je od visoke važnosti za edukaciju iz kulturnog menadžmenta budući da kroz njega sudionici mogu implementirati dobiveno znanje iz teorijske faze u stvarnim uvjetima i tako dobiti novi i neposredniji uvid u proces nastajanja produkcije na sceni i iza nje. Detaljno osmišljen program osigurava polaznicima čvrstu teorijsku i praktičnu bazu znanja koja pokriva pitanja poput kulturnog identiteta, kulturnih prava i profesionalne etike kako bi se razvila sposobnost za definiranje, interpretiranje i obranu kulturnih prava svih članova društva. Sudionici programa Unicult2020 također imaju priliku naučiti o strateškim vještinama, formuliranju i provedbi, financijama, marketingu i pravu, inovaciji i odlučivanjima, operacijama planiranja, kulturnom programiranju, upravljanju ljudskim resursima, te pregovaranju.

Bazirano po principu izvrsnosti troje polaznika Unicult2020 programa dodijelit će se Radmila Matejčić, Albert Kapović i Dragan Klaić stipendije za 2016. godinu.  

Za više informacija i mogućnosti prijave molimo da se obratite na e-mail adrese: info@unicult.uniri.hr, apply@unicult.uniri.hr.