Preskočite na glavni sadržaj

Bogat početak godine u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih novu godinu započinje bogatim programom, koji uključuje dosadašnje uspješnice, predstave ZKM-ova Dramskog učilišta i one nastale u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, strana gostovanja i koncerte, a mjesec će, u petak, 23. siječnja, zaokružiti premijera međunarodne koprodukcije 'Janje/Kokoš/Orao'.
vrijeme: 23.01.2015.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.zekaem.hr
Riječ je o najvećoj regionalnoj koprodukciji na zapadnom Balkanu u proteklih petnaest godina, zajedničkoj trilogiji ZKM-a, Međunarodnog kazališnog festivala MESS iz Sarajeva i beogradskog BITEF teatra.

Siječanj u ZKM-u još donosi gostovanje Teatrea Stabile del Friuli Venezia Giulia iz Trsta s predstavom 'Jedna mladost neizmjerno mlada', nastup Montažstroja s 'A gdje je revolucija, stoko' u povodu obilježavanja 25 godina postojanja, te niz recentnih premijernih naslova i starih uspješnica.

Kako se ističe na mrežnim stranicama ZKM-a, predstava 'Janje/Kokoš/Orao' dio je dvanaestomjesečnog projekta 'Stoljeće jedne porodice' financiranog iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014 koji ima za cilj pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja.

Predstava, koja je svoju praizvedbu imala u Sarajevskom ratnom teatru 5. prosinca, nastala je u dramaturgiji međunarodnog tima koji su činili Jelena Kovačić, Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić, Dario Bevanda, Tvrdoglavi/Stubborn i Franz Xaver Kroetz.

Režiju potpisuju Anica Tomić, Selma Spahić i Ana Tomović koje, svaka na svoj način, 'žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja ali sažetu u svom osobnom odnosu s vlastitom prošlošću'.
 
U ZKM-ovu dijelu trilogije 'Janje' redateljica Tomić bavi se 'agresijom na našim prostorima' i 'svojevrsnim 'povijesnim viškom' koji se nastavlja iz 90-tih godina prošloga stoljeća prelijevati u današnje vrijeme'.

'Janje je dokumentarno-arhivski izvedbeni pokušaj da se jednom zaboravljenom vremenu i prostoru i ljudima koji su ga činili pokuša preispitati identitet', kazala je o predstavi Tomić. Glume Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić i Enes Salković.

'Kokoš' se bavi pitanjem etičkog sivila u ratu, a redateljica Selma Spahić u njoj se, kao što je slučaj i s ostalim dijelovima trilogije, bavi otkrivanjem 'intimne strane ratova'. Glume Jelena Kordić-Kuret, Filip Eldan, Nikša Eldan i Alban Ukaj.
 
Trilogiju zaokružuje 'Orao'redateljice Ane Tomović i Bitef teatra, a bavi se posljedicama rata, istražujući što se događa u miru s ljudima koji su iz rata izašli kao invalidi. Igraju Miloš Timotijević, Maja Izetbegović, Miralem Zupčević, Feđa Stojanović, Branka Šelić i Luka Mihovilović.
 
U svim dijelovima trilogije sudjeluju glumci iz svih triju zemalja a, kako je rekao direktor MESS-a Dino Mustafić, tim se zajedničkim teatarskim poduhvatom Sarajeva, Zagreba i Beograda 'pokušava baciti umjetničko svjetlo spoznaje onoga što smo bili, ali i što želimo biti i postati u budućnosti; objasniti povijest, ući u labirinte pamćenja koje je po prirodi višestruko razdijeljeno, kolektivno, pluralno i individualizirano'.

'Svjesne da žive ovdje i sada, redateljice Tomić, Tomović i Spahić sa svojim autorskim timovima, publici žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom osobnom odnosu s vlastitom prošlošću', kazao je Mustafić.

Beogradska premijera u BITEF teatru zakazana je za 15. siječnja, nakon čega slijedi zagrebačka premijera.
(Hina)