Preskočite na glavni sadržaj

Muzej prekinutih veza u projektu Kreativne Europe

Zajedno sa Sveučilištem primijenjenih znanosti u Bremenu, Sveučilištima u Oslu, Helsinkiju i Düsseldorfu te još 7 prestižnih europskih znanstvenih i kulturnih institucija, Muzej prekinutih veza sudjeluje u dugoročnom suradničkom  projektu 'The People’s Smart Sculpture – PS2', u okviru programa Kreativna Europa.
url: http://brokenships.com
'Zagrebački Gornji grad: Mijene srca' ('Zagreb Upper Town: Change of Heart') radni je naziv podprojekta kojim se omiljeni gornjogradski muzej uključuje u istraživački i umjetnički projekt čiji je cilj stvaranje suradničke platforme umjetnika, znanstvenika, kulturalnih radnika i građana u propitivanju i stvaranju europskog grada budućnosti.

Zahvaljujući jedinstvenom modelu formiranja zbirke i angažiranja posjetitelja koji je Muzej prekinutih veza razvio na međunarodnoj sceni, Zagreb postaje jedan od 8 europskih gradova-laboratorija u kojima će se tijekom 3.5 godine propitivati razvoj europskog urbaniteta.

Gornji grad, gdje je od 2010. smješten Muzej prekinutih veza, obiluje kulturnim, povijesnim i političkim značenjima koja se odražavaju na svakodnevni život lokalne zajednice te pozivaju na reinterpretaciju 'ritma' te gradske četvrti.

Projekt traje do kraja travnja 2018. godine, a glavni dio aktivnosti na Gornjem gradu odvijat će se tijekom proljeća 2016. godine. Radionice, predavanja i umjetničke akcije integrirat će suvremenu umjetnost, primijenjeni dizajn, znanost, pametne tehnologije i korisničku kulturu, uz sudjelovanje domaćih i inozemnih umjetnika, istraživača i lokalne zajednice.

Više o projektu
The People’s Smart Sculpture (PS2) - društvena umjetnost na europskim prostorima
PS2 je interdisciplinarni istraživački i inovativni projekt o kulturnom razvoju europskog grada budućnosti. Potaknut mogućnostima digitalne tehnologije i društvene suradnje, PS2 projekt povezuje ljude i potiče razmjenu ideja za 'pametne gradove' u cilju zajedničkog stvaranja ugodnog i poticajnog gradskog okruženja.

Projekt vodi Sveučilište primijenjenih znanosti iz Bremena, a koordinira Martin Koplin, director M2C Instituta za primijenjene medijske tehnologije i kulturu. Uz Muzej prekinutih veza, u projektu sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Helsinki Metropolia, GAUSS institut i Nacionalni institut i muzej Bitola, Sveučilište Kristianstad, Warehouse9 (Kopenhagen), Oslo Barnemuseum, Sveučilište Oslo, Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf, Gradska galerija Gdanjsk.
 
Od studenog 2014. do kraja travnja 2018. godine, 12 projektnih partnera iz 8 europskih zemalja sudjeluje u 11 eksperimentalnih podprojekata. Projekt će iznjedriti i europsku studiju o novim oblicima participacije koja ima za cilj poduprijeti i pratiti njegovu konačnu održivost.