Preskočite na glavni sadržaj

The Year of Chaos / Chez 186

U četvrtak, 18. prosinca, u 20 sati, u Galeriji Siva / AKC Medika, otvara se izložba 'The Year Of Chaos' hrvatskog street art umjetnika Chez-a.
vrijeme: 18.12.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; AKC Medika, Pierottijeva 11
Percipiranje grafita isključivo kao vandalskog čina uništavanja fasada javnih građevina pripada, nadam se, u neka davna vremena. Isto tako, govoriti o grafiti umjetnosti pozicionirajući ju isključivo i samo na ulicu stvar je prošlosti. Grafiti kao izrazito zanimljiv vid likovne ekspresije već duže vrijeme samouvjereno i ravnopravno osvajaju galerijske i muzejske prostore. Međutim, iako institucionalizirani svoje ishodište i glavni pokretač i dalje nalaze u gradu, na surovoj ulici, krovovima, vlakovima i neizbježnom skrivanju. Grafiti tako bivaju kroničari ulice, svjedoci skrivenih sjena i prolazne svakodnevice.


Osvrnemo li se oko sebe, u sivilu zagrebačkih ulica, među mnoštvom gradskih mudrosti, plošnih tagova, throw upa i stencila oko će zaokupiti eksplozija boja i psihodeličnih oblika. Pažnju će nam privući Chez. Aktivan na grafiti sceni od kraja 90ih, svoj specifičan stil izbrusio je na ulicama, krovovima, vlakovima, ali i u galerijama Hrvatske i Europe. Njegov je stil erupcija ekspresije! Svjež i specifičan lako nam se zareže u sjećanje. Vješto kombinirajući kolorit širokog raspona s tehnički razrađenim tipografijama, a pritom ne zanemarivši vizualnu igru, stvara oblike kojima se lako i željno vraćamo.
 
Poput uličnog šamana njegova repeticija postaje omamljujuća te okupira gledatelja željnog iznova novog. Iako prepoznatljivog potpisa, svakim grafitom čini iskorak dalje. Usudila bi se reći da serija Collecting coins utoliko predstavlja možda najveći iskorak. Svojim stilom i rasponom detalja ona nepogrešivo zaziva old school grafike videoigara, uvlači gledatelja u paralelni svijet skupljanja simbola za napredovanje dalje. Poput urbanog purgatorija predstavlja karmičku opomenu, ali i daje šansu za dalje.

Izložba The Year of Chaos, šesnaest godina od početka autorovog rada, predstavlja izbor Chezovih radova nastalih kroz zadnjih godinu dana. Naravno, govorimo o izboru budući da većina radova ipak pripada (ne)stalnom postavu ulice, kao dio izložbe u stalnom ne(a)stajanju. Kao takvi oni podliježu pravilima gradskih mijena, a samo fragmenti tog jezika ulaze u galeriju mijenjajući formu, no zadržavajući i prenoseći uličnu slobodu izričaja i ritam grada. Karla Pudar
Više o Chezu - ovdje.