radionica, kolonija

Radionica o restauraciji i zaštiti audiovizualne baštine


vrijeme: 01.03.2013. 9,00
mjesto: Zagreb; Cineplexx City Center One East
organizator: Društvo za zaštitu i razvoj baštine

Radionica o restauraciji i zaštiti audiovizualne baštine održava se u Cineplexxu City Center One East na Žitnjaku, u petak, 1. ožujka, s početkom u 9 sati, a pozvani su svi zainteresirani za zaštitu AV baštine, posebno studenti i stručnjaci iz područja zaštite kulturne baštine (konzervatori, restauratori, arhivisti itd.).

Sudjelovanje u radionici je besplatno, bez ograničenja u jutarnjem terminu (predavanja i projekcije restauriranih dokumentaraca), dok se za popodnevni posjet studiju za restauraciju Ater, radi ograničenog prostora i broja sudionika, potrebno registrirati slanjem e-maila na ured@bastina.info. ili SMS-om na mob. 098 1361 955. Pritom, treba navesti ime i prezime, organizaciju, tj. ustanovu u kojoj radite, Vašu e-mail adresu i broj mobitela. Prijave se primaju najkasnije do četvrtka, 28. veljače, u 15 sati.

Program
Radionica se sastoji od dva dijela. Jutarnji dio programa (9 – 12 sati) uključuje dva predavanja. Branko Bubenik će održati uvodno 45-minutno predavanje 'Zaštita audiovizualne dokumentacije'. Nakon toga slijedi Daniel Rafaelić koji će održati 45-minutno predavanje 'Potraga za hrvatskom filmskom baštinom u njemačkim filmskim arhivima'. Nakon toga pak slijedi Leila Topić iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu s 30-minutnim izlaganjem naslovljenim 'Očuvanje radova medijskih umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti'

Između predavanja projicirat će se restaurirani kratki dokumentarni filmovi Krste Papića i jedan animirani film Zlatka Boureka, koje će predstaviti Mirela BUDIMIĆ: Specijalni vlakovi (K. Papić, 1972.), Mala seoska priredba (K. Papić, 1972.), Kad te moja čakija ubode (K. Papić, 1969.), Nek se čuje i naš glas (K.Papić, 1971.) i Bećarac (Z. Bourek, 1966.). Ukupno trajanje filmova iznosi 71 min.

Projekciju su omogućili Ater Studio, u kojemu su navedeni filmovi restaurirani i čiji će stručnjaci prezentirati restauratorski postupak, Zagreb Film, koji je dozvolio besplatno korištenje restauriranog materijala u edukativne svrhe, te Continental Film, koji je omogućio besplatno korištenje Cineplexx dvorane na Žitnjaku.

Popodnevni dio radionice (15 – 18 sati) uključuje studijski posjet Ater Studiju u sklopu kojega će njegovi djelatnici objasniti postupak restauriranja audiovizualne baštine suvremenom tehnologijom za migraciju audiovizualne građe. Za ovaj se posjet, zbog prostornih ograničenja, potrebno registrirati.

Radionicu organizira Društvo za zaštitu i razvoj baštine.

(M.K., 25.02.2013)