Preskočite na glavni sadržaj

Incubare / Miran Blažek

U četvrtak, 18. prosinca, u 18 sati, u sklopu 17 izdanja POPUP-a, u prostoru osječkoga pothodnika, otvara se izložba Mirana Blažeka nazvana 'Incubare'.
vrijeme: 18.12.2014. 18,00
mjesto: Osijek; Trg Ante Starčevića bb (pothodnik),
url: http://popupos.blogspot.com
Nije bezrazložno Blažekovo inzistiranje na podzemnome prostoru, u ovome slučaju osječkom pothodniku. Bratoljub Klaić u 'Rječniku stranih riječi' podrijetlo riječi inkubacija temelji na infinitivu latinskoga glagola incubare čije je značenje 'ležati u/na nečemu'. Osnovni element od kojega Blažek polazi je zemlja. Prije no što je pothodnik nastao, na tome se mjestu nalazila zemlja koja je iskapanjem premještena na drugo mjesto ostavljajući slobodan prostor. Blažekov je rad u tome smislu ritualan čin vraćanja zemlje u prostor na kojemu se ona nekada nalazila i odakle je maknuta. Uzimajući točne dimenzije izložbenoga prostora, Blažek izrađuje njegov umanjeni kalup u kojemu odlijeva skulpturu od zemlje pomiješane s pčelinjim voskom. 'Prostor je već započeti rad', kaže Blažek, 'jer on nikad nije prazan.

U ovom radu, koji po svojoj prirodi ima više veze s ritualom, bavim se upravo tom živom prazninom u kojoj se nalazi cijela priroda i položaj galerije.' U prostor koji je nastao odstranjivanjem zemlje, Blažek zemlju opet vraća i to u umanjenome obliku izložbenoga prostora. Umjetnički rad u ovome slučaju nije samo minijaturna skulptura prostora, nego i prostor koji je okružuje. Posjetitelj ulaskom u njega postaje stoga dio rada i sudjeluje u toj, kako kaže autor, 'živoj praznini'.