Preskočite na glavni sadržaj

Povijest postdigitalnog: snimke medijske umjetnosti 1960-ih i 1970-ih"

U Zgradi Akbank Art Beyoglu u Istanbulu, danas, 16. prosinca, se otvara izložba 'Povijest postdigitalnog: snimke medijske umjetnosti 1960-ih i 1970-ih': Kustos izložbe je Ekmel Ertan,  a sukustos Darko Fritz. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.
vrijeme: 16.12.2014.
prijava: 04.10.2017
mjesto: Istanbul; Zgrada Akbank Art Beyoglu
url: http://www.akbanksanat.com
Izložba želi istražiti povijest medijske umjetnosti nakon stvarnog i naizgled trajnog ulaska digitalnog u naš život. Stoga kreće od početka, promatrajući prve pokušaje, prve digitalne umjetničke radove 1960-ih i 1970-ih. Iz današnje perspektive pokušava se iščitati povijest koja je napisana svakim događajem, svakim istraživanjem i umjetničkim djelom, i koja je dio paradigme u kojoj danas živimo.
 
Dvije su glave linije izložbe. Prva, '9 večeri: kazalište i inženjerstvo', fokusira se na legendarnu seriju performansa u zgradi Regiment Armory u New Yorku 1966. godine. Zbog performansa 10 umjetnika, taj događaj, '9 večeri', postao je prekretnica u području umjetnosti i tehnologije, događaj iz kojeg potječu mnogi prvijenci tog polja. Druga linija je o pokretu Novih tendencija, tj. 4. i 5. izložbi, koje su održane u Zagrebu 1968/69. i 1973. Te dvije pionirske izložbe, održane na relativnoj periferiji Europe, već su u toj ranoj fazi potaknule rasprave koje su ukazale su na to da je računalo prihvaćeno kao umjetnički medij. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i međunarodnom mrežom kolekcionara i privatnih arhiva, izložba nudi pregled izvornih i ranih digitalnih djela, uključujući između ostalih Waldemara Cordeira, Gustava Metzgera, Vladimira Bonačića i Friedera Nakea.
 
Prvi će put biti predstavljena kompjuterska instalacija sa sloganom protiv rata u Vijetnamu - Nixon ubojica - koju je 1969. napravio Remko Scha. Prvi put nakon 35 godina bit će javno predstavljen Mobilodrom Michaela Fahresa – 'vozilo koje stvara zvukove kao reakciju na okolinu' iz 1979. godine, usto i u obliku multimedijske dokumentacije.
 
Off-line medijski prostor, kojem je posvećen velik dio izložbe, nudi široku lepezu izvora iz područja medija. Tu je velika zbirka knjiga, katalozi Transmediale i Art Electronica iz posljednjih trideset godina, kao svi brojevi časopisa Neural i Mediamatic. Osim toga, u prostoru će biti i tri mjesta s kompjutorom gdje će dobrovoljci moći na turski prevoditi ubrzano rastući medijski arhiv Art and Electronic Media Online Companion iz knjige autora Edwarda Shankena (artelectronicmedia.com). To svakako nije jednosmjeran prijevod nego će omogućiti da se radovi i događaji ostvareni u Turskoj arhiviraju na univerzalan način.
 
Off- line medijski prostor imat će još dva događaja: Tijekom trajanja izložbe subotom će se održavati seminari, na kojima će umjetnici i istraživači, koji su aktivno pridonijeli stvaranju te povijesti, informirati publiku o tom polju umjetničkog stvaranja.
 
Srijedom će se održavati razgovori na kojima će se produbljivati i proširivati pojedine teme i radovi. Bit će to otvoren i živ resurs, kao i prostor za rad i razgovor.
Više o ozložbi - ovdje.