nagrada

Poznati dobitnici nagrada i pohvala Grigor Vitez


vrijeme: 27.02.2013.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka

Nagrade 'Grigor Vitez' za tekst i ilustracije u knjigama za djecu objavljenim 2012. godine, ove su godine dodijeljene Mirjani Mrkela, Silviji Šesto i Tomislavu Tomiću, izvijestio je danas Savez društava Naša djeca.

Mirjana Mrkela nagrađena je za tekst u knjizi 'Dragi Olivere' objavljenoj u vlastitoj nakladi, Silvija Šesto nagradu je dobila za tekst u knjizi 'Tinuninu' objavljenoj u nakladi Semafora, a Tomislav Tomić nagrađen je za ilustracije u slikovnicama 'Kako je paž spasio Zagreb' Igora Knižeka i 'Volite li životinje?' Nade Zidar-Bogadi koje su objavljene u nakladi Sipar.

Osim nagrada dodijeljene su i Pohvale koje su dobili Božidar Prosenjak, urednik izvornih književnih tekstova u Alfinoj biblioteci Knjiga za mladež, Mala zvona Sanje Lovrenčić za inovativnost i kvalitetnu realizaciju knjige 'Priče iz zemlje baobaba', Ivana Guljašević za multimedijalno ostvarenje 'Čovječuljak Snovuljak' u nakladi Igubuke iz Zagreba, Andrea Petrlik Huseinović za autorsku slikovnicu 'Ljubav' Kašmir prometa, Marsela Hajdinjak za visoko umjetničko ostvarenje u slikovnici 'Nezadovoljna bubamara' Sunčane Škrinjarić koju je objavila Mozaik knjiga, dok je nakladnička kuća Sipar iz Zagreba nagrađena za kontinuiranu produkciju slikovnica s domaćim umjetnicima-ilustratorima.

Za nagradu je konkurirala 51 knjiga i slikovnica, koje je u 2012. godini objavio 21 nakladnik iz Hrvatske, a o dobitnicima je odlučivalo Stručno povjerenstvo u kojemu su bili knjižničarska savjetnica Ranka Javor, ilustratorica Manuela Vladić-Maštruko, književnici Ludwig Bauer i Tito Bilopavlović te likovni umjetnik Branko Vujanović.

Nagrada 'Grigor Vitez' najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu podržavaju Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Nagrade će dobitnicima biti uručene u srijedu, 27. veljače, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.
(Hina)

(M.K., 25.02.2013)