Preskočite na glavni sadržaj

'Političko vjenčanje' Fadila Hadžića premijerno u 'Kerempuhu'

Zagrebačko Satiričko kazalište 'Kerempuh' kraj godine u kojoj slavi 50. obljetnicu obilježit će u petak, 19. prosinca, premijerom komedije Fadila Hadžića 'Političko vjenčanje' u režiji Borne Baletića.
vrijeme: 19.12.2014.
mjesto: Zagreb, Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/

Produkcija je posvećena osnivaču, dugogodišnjem voditelju i najizvođenijem autoru toga kazališta, poznatom hrvatskom komediografu i satiričaru koji je bio podjednako uspješan i kao slikar, karikaturist, publicist, scenarist i filmski redatelj.

"Povod je bio obilježavanje pedeset godina kazališta postavljanjem predstave koju je napisao njegov osnivač, no riječ je o svevremenskom tekstu koji je i danas jednako aktualan kao što je bio onda kada je napisan", kazao je Hini Baletić.

Hadžić je napisao brojna djela – autor je više od pedeset kazališnih komedija, po čemu je najizvođeniji suvremeni hrvatski komediograf – a "Političko vjenčanje", praizvedeno 1968., definitivno je jedno od poznatijih, dodao je Baletić.

Najavljeno kao "punokrvna komedija karaktera koja ismijava svako atrofično mjesto naših brakova, obitelji i društveno-političke zajednice", "Političko vjenčanje" bavi se dvjema zagrebačkim obiteljima.

U prvome je planu mladi par koji se želi vjenčati i početi zajednički život, a preduvjet za to je pristanak njihovih roditelja. Dogovara se večera i kreće "potpuno razotkrivanje", a zaplet se gradi kroz susret i sukob dviju obitelji dijametralno suprotnih svjetonazora.

Radnja se odvija u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, pa je jedna obitelj svjetonazorski opredijeljena za komunizam, dok je druga građanska obitelj s Pantovčaka.

Kako je riječ o "izrazito specifičnom, a opet u ponovnom čitanju nevjerojatno aktualnom tekstu", Baletić je odlučio da ga neće osuvremenjivati.

"Tekst je toliko svevremen da ga nije imalo smisla na silu osuvremenjivati jer bismo tako dobili samo nasilno politiziranje", objasnio je redatelj. Odlučio ga je stoga samo "prilagoditi" današnjem gledateljskom senzibilitetu, kako bi bio komičan i duhovit suvremenoj publici "ali uz poštivanje autora", kazao je.

U svojem se redateljskom pristupu odlučio najveći naglasak staviti na komične elemente, pa tako u predstavi ima slapstick komedije, burleske, gegova.

Tvrdoglavu nepromjenjivost političke i gospodarske podijeljenosti u najnovijoj produkciji Hadžićeva poznatog predloška tumače "Kerempuhove legende" Željko Koenigsknecht i Elizabeta Kukić (tata i mama Janjić) te Nina Erak-Svrtan koja s "gostom" Ozrenom Grabarićem igra mamu i tatu Krajšek. Mlade Hadžićeve junake Kikija i Veru igraju Filip Detelić i Mia Anočić-Valentić.

Tekst je dramaturški obradila Dora Delbianco.

Fadil Hadžić (1922.-2011.) nezaobilazna je osobnost kulturnog svijeta Zagreba i Hrvatske druge polovice 20. stoljeća. Pišući neumorno do kraja života, Hadžić je u svojim komedijama, filmovima i satiričkim feljtonima izravno ili posredno, ali uvijek kritički i s mjerom, komentirao sve mjene na društvenoj, političkoj i kulturnoj sceni.

U ožujku 1964. pokrenuo je u kavani Bled u Medulićevoj ulici broj 2 Satirički kabaret "Jazavac" (preimenovan 1994. u "Kerempuh") kao kabaret, s publikom za stolovima, gdje se poslije programa servira večera. Prvi glumački ansambl "Jazavca" činili su glumci 'posuđeni' iz institucionalnih kazališta, no već nakon prvog programa formiran je prvi vlastiti kazališni ansambl, uglavnom okupljen iz studentskog glumišta. U dvoranu s 500 sjedala preuređenog kina Apolo (sagrađenog 1912.) u Ilici 31 kazalište seli 1971.

Cjelogodišnji slavljenički repertoar Satiričkog kazališta ''Kerempuh'' obuhvatio je i otkrivanje u ožujku zvijezde Fadilu Hadžiću na platou ispred kazališta. (Hina)