predstavljanje, najave

Zagrebačka fil(m)harmonija krajem veljače u kinu 'Europa'


vrijeme: 26.02.2013. - 01.03.2013.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3

Projekcijom kultnog njemačkog nijemog filma 'Nosferatu', koju će izvedbom glazbe iz filma uživo pratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, kino 'Europa' krajem veljače počinje novi glazbeno-scenski spektakl u kojem, kao što i sam naziv 'Fil(m)harmonija' kaže, spaja film i glazbu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, ocijenio je da je taj projekt u skladu sa željom njegova orkestra da se prožima s kulturnim institucijama i ostalim umjetnostima, a s ciljem da svoje široke glazbene mogućnosti predstavi što širem auditoriju.

Podsjetio je da je Filharmonija već s uspjehom organizirala cikluse filmske glazbe za djecu, a sada će u cijelom svom sastavu nastupati u kinu 'Europa' koje ima odličnu akustiku i to kao, istaknuo je, prvi orkestar koji se tamo pojavljuje u pratnji nekog filma.

Hrvoje Laurenta, izvršni direktor kina 'Europa' najavio je da će kao i instrumentalna izvedba orkestra kvaliteta projekcije također biti na visokoj razini, jer nisu htjeli pristati na ništa manje od prikazivanja filma s restaurirane 35 milimetarske filmske vrpce.

Izrazio je nadu da će suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom postati stalna, već postoje ideje za iduće slične filmske projekcije, no s obzirom da nije jednostavno nabaviti filmske kopije i note, napomenuo je, još je rano o njima govoriti.

Kultni njemački film 'Nosferatu' F.W. Murnaua, podnaslovljen kao 'Simfonija užasa', snimljen je 1922. To je neautorizirana filmska adaptacija poznatog romana o Drakuli Brama Stokera, kako producenti nisu dobili prava za snimanje filma prema originalnom romanu morali su promijeniti imena, uključivši i ono glavnog lika, te završetak filma.

Odlukom suda film je trebao biti uništen, a sve kopije spaljene, no na veselje mnogih generacija ljubitelja filma jedna je kopija spašena, rekao je Laurenta.

Glazbu iz filma skladao je Hans Erdmann kako bi se orkestralno izvodila za vrijeme projekcije, no i originalne partiture bile su dijelom izgubljene pa su na temelju onih spašenih rekonstruirane.

Maestro Ivo Lipanović rekao je da je to nov iskorak u njegovu umjetičkom životu, s obzirom da nije orkestrirao filmsku glazbu. To je posebna vrsta glazbenog stvaralaštva koja se ne mora stvarati pod utjecajem glazbenog prvaca svog vremena, pa je i Erdmann koristio glazbu koja je napisana četrdeset do pedeset godina prije njega. Taj svestrani glazbenik napravio je za film kompoziciju i kompilaciju od djela Bizeta, Chopina i Verdija koja su se dobro uklopila u film, ustvrdio je.

Projekcija filma 'Nosferatu' u Kinu Europa održat će se 26., 27. i 28. veljače te 1. ožujka. (Hina)

(R.P.B., 08.02.2013)