Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje - Muzej kitova Madeira

U ponedeljak,  1.12.2014. u 13.00 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu,  Luis Freitas će održati predavanje o muzeju u kojem kitovi i delfini imaju glavnu riječ.
vrijeme: 01.12.2014. 13:00
mjesto: ZPC, Zagreb
url: http://badco.hr/
Muzej kitova na Madeiri jedan je od najuspješnijih svjetskih primjera ujedinjavanja istraživačkog i edukativnog centra sa dinamičnom i kreativnom prezentacijom otočke baštine. Ovaj muzej na suvremen način sjedinjuje etnologiju, ekologiju i muzeologiju, postavivši kao osnovu svog rada komuniciranje povijesti i baštine otočja Madeire zajedno sa najnovijim rezultatima znanstveno istraživačkog rada o životu ugroženih morskih organizama, prije svega kitova i delfina.
 
Luis Freitas, inače dugogodišnji ravnatelj muzeja, govoriti će o novom revolucionarnom muzeološkom konceptu, zahvaljujući kojemu je ovaj muzej dobio prestižnu turističku nagradu Travellers top landmarks i nominaciju  za ovogodišnju nagradu Europski muzej godine. Vrhunskim dizajnom i upotrebom modernih komunikacijskih tehnologija, on istovremeno educira o potrebi očuvanja morskog ekosustava i pripovijeda bogatu ribarsku povijest otočja, prilagođavajući sadržaj potrebama i znatiželji svakog posjetitelja.  Tako su u originalnoj veličini putem izložaka i 3D filmova predstavljeni kitovi i delfini kao i razne ribarske brodice , a svi izlošci su pojašnjeni legendama, audio vodičima, filmovima i elektroničkim kioscima. Također, muzej je razvio specifične komunikacijske alate za različite kategorije posjetitelja - izrađeni su posebni sadržaji za djecu, od jednostavnih igara do  sofisticiranih 3D video uradaka, zatim posebne igre i multimedijalni proizvodi za osobe sa downovim sindromom i autizmom te publikacije i vodiči ispisani na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe.
 
Prostor muzeja postaje edukativni centar u kojemu se kroz stalni postav, interaktivne izložbe, radionice i predavanja provodi kontinuirana edukacija posjetitelja, od predškolske djece do ribara, lokalnih dužnosnika i osoba s posebnim potrebama, s ciljem promoviranja očuvanja okoliša i održivog razvoja ove otočne zajednice.