natječaj

Balkanska novinarska stipendija za 2013.


prijava: 05.03.2013.

Otvoren je natječaj za Balkanske novinarske stipendije za 2013. godinu. Jeste li zainteresirani da napišete prekograničnu istraživačku priču? Ne propustite priliku da osvojite novinarsku stipendiju od 2 000 eura, plaćene troškove istraživanja, te prisustvo na međunarodnim seminarima. Rok prijave je 5. ožujak.

Iskusni novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske i Srbije pozvani su da se prijave na sedmi natječaj pod nazivom Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost. Deset izabranih novinara će dobiti sredstva i profesionalnu podršku istraživanja na temu Integriteta. Očekujemo da najbolji prijedlozi u ovoj širokoj temi prepoznaju konkretne novinarske priče o relevantnim i aktualnim fenomenima, i da ih stave u regionalni i europski kontekst.

Novinari koje izabere neovisna međunarodna komisija primit će stipendiju u iznosu od 2 000 eura, sljedećih 2 000 eura za troškove putovanja i istraživanja, rad sa iskusnim urednikom i prisustvo na međunarodnim seminarima.

'Zahvalna sam što mi je stipendijski program omogućio da provedem temeljitu istragu o temi koju sam dugo vremena pratila,' rekla je dobitnica stipendije za 2012. godinu, Sorana Stanescu, i autorica pobjedničkog članka. 'Najbolji dio je bila mogućnost rada sa vrlo savjesnim urednikom a to je iskustvo koje rijetko dobijate u rumunjskim medijima i koje može pomoći novinaru da ispriča svoju priču.'

Neovisna komisija izabrat će i tri najbolja članka nastala kao rezultat programa, za koje su osigurane nagrade od četiri, tri i tisuću eura. Novinarska istraživanja će biti objavljena na engleskom i lokalnim jezicima u istaknutim regionalnim i svjetskim medijima.

Po završetku programa stipendiranja, novinari postaju članovi naše Alumni mreže za izvrsnost u novinarstvu, koja omogućuje povezivanje sa istaknutim regionalnim i svjetskim novinarima, promociju njihovog rada, stručnu podršku i daljnja sredstva za istraživanje i putovanja.

Program stipendiranja je pokrenut 2007. godine od strane Zaklade Robert Bosch i Zaklade Erste, u suradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom, sa ciljem promoviranja izvrsnosti u novinarstvu i prekograničnog izvještavanja.

Osnovana 1964. godine, Zaklada Robert Bosch GmbH je jedna od glavnih njemačkih zaklada povezanih sa privatnom tvrtkom. On predstavlja ostvarenje filantropskih i socijalnih nastojanja njegovog osnivača Roberta Boscha (1861 - 1942.) i ispunjava njegovu ostavštinu na suvremen način. Zaklada Robert Bosch radi pretežno na području međunarodnih odnosa, zdravstva i obrazovanja.

Zaklada Erste je 2003. godine nastala iz Erste Oesterreichische Spar-Casse, prve austrijske štedne banke. Zaklada ERSTE je glavni dioničar Erste grupe. Ona ulaže dio svojih dividendi u razvoj društva u Austriji i srednjoj i jugoistočnoj Europi. Ona podržava društveni sudjelovanje i angažman civilnog društva; ima za cilj zbližavanje ljudi i širenje znanja o novijoj povijesti regije koja je prolazila kroz dramatične promjene od 1989. godine. Zaklada razvija svoje projekte u okviru tri programa: društveni razvoj, kultura i Europa.

BIRN je mreža urednika i trenera koji rade sa balkanskim novinarima. Organizacije koje su njegove članice širom regije pokreću niz treninga i javnih rasprava sa ciljem jačanja kapaciteta i utjecaja analitičkog i istraživačkog novinarstva. Zajedno, oni produciraju Balkan Insight - vodeću online publikaciju o regionalnim političkim, društvenim i ekonomskim temama.

Za više informacija kontaktirajte:
Dragana Žarković Obradović
Program menadžer za stipendiju, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III
11 000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91
Email: fellowship@birn.eu.com

(I.P., 29.01.2013)