izložba

Retrospektiva Waltera Neugebauera


vrijeme: 30.01.2013. - 03.03.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
organizator: Galerija Klovićevi dvori

U srijedu, 30. siječnja, u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori, otvara se retrospektivna izložba Waltera Neugebauera, koja predstavlja cjelokupan presjek kroz bogato stvaralaštvo ovoga velikog majstora stripa, karikature i crtanoga filma. radovi se mogu razgledati do 3. ožujka.

Njegov iznimno bogat opus, iako pionirski i nezaobilazan, dosad je bio nedovoljno istražen i nepravedno zanemaren, a ovom izložbom na dvije etaže Galerije i izborom djela iz obiteljske ostavštine dočekao je adekvatnu prezentaciju stručnoj i široj javnosti.

Walter Neugebauer već 1935. počinje objavljivati stripove za brojne časopise. Najprije je nacrtao kratak strip o Nasredin hodži, koji je objavljen u časopisu Oko, u kojem su izlazili i prvi radovi Andrije Maurovića. Taj strip karikaturalne stilizacije tada je još nespretan u izrazu što opravdava Neugebauerova mladost, ali to je temelj likovnog izraza koji će Walter s godinama razvijati i oplemenjivati, kako u stripu, tako i u animiranom filmu. Nakon suradnje u Mickey stripu, tada sedamnaestogodišnji Walter pokreće vlastiti list Veseli vandrokaš (prvi broj izlazi 5. listopada 1938.).

Onoga dana kada se mladi Walter odvažio pokrenuti taj zabavni list u stripovima, hrvatski strip ulazio je u zlatno doba. Bilo je to u ozračju u kojem je Jutarnji list objavljivao Maixnerove strip reklame i Brannerova Pustolovnog Ivicu, humoristički tjednik Koprive oduševljavao je stripovima Sergeja Mironovića, dnevne Novosti redovito nizale stripove Andrije Maurovića. Walter Neugebauer imao je tada već razrađeni rukopis te se vrlo brzo vinuo u sam crtački vrh. Opsegom i originalnošću odmah je stao ravnopravno uz prvo ime hrvatskog stripa Andriju Maurovića. Balansirajući između stilizacije i realne predodžbe, s htijenjem da strip bude dinamičan i duhovit, pojačanom produkcijom Walterov će strip vrlo brzo poprimiti obrise karakterističnih i pamtljivih likova uz neophodnu stripovsku brzu i laku čitljivost.

(…) Da nije imao problema s posvetama velikim uzorima, Walter Neugebauer pokazao je i u svom gotovo nepoznatom devetominutnom animiranom filmu 2008 Die Wahl des Präsidenten/2008. Izbor predsjednika. Ovaj animirani film adaptacija priče Franchise Isaaca Asimova, prvi put objavljene 1955. u časopisu If: The World of Science Fiction. Smještena u budućnost, u „daleku“ 2008. u vrijeme predsjedničkih izbora, priča ocrtava Ameriku budućnosti.

Valja zaključiti da je Walter Neugebauer u svojoj domaćoj, ali i stranoj kinematografskoj fazi vrlo zanimljiv autor i kao animator i kao redatelj. Bilo da je riječ o animiranom, igrano-reklamnom ili čisto namjenskom filmu svijet Waltera Neugebauera često nadilazi potrebe aktualnog projekta. Zbog toga njegova likovna darovitost, govor simbolima i sakrosanktno poštovanje otaca animacije, ne samo da ga svrstava u vrh domaće, nego i europske filmske proizvodnje.

Izložba i katalog predstavljaju Walterov opus u nekoliko cjelina – ilustraciju, karikaturu, strip, film i reklame, a izbor eksponata u 132 cjeline prati razdoblje od kasnih 30-tih do 80-tih godina 20. stoljeća. Autor stručne koncepcije izložbe je dr. sc. Frano Dulibić, a koautori za pojedine dionice su Koraljka Jurčec Kos, Branka Hlevnjak, Iva Sudec Andreis i Daniel Rafaelić.

(I.P., 28.01.2013)