Preskočite na glavni sadržaj

Ministarstvo kulture: povećan proračun za ovu i iduću godinu

Ministarstvo kulture u rebalansu proračuna za 2014. godinu dobilo je 23,1 milijun kuna više, a proračun Ministarstva za 2015. godinu uvećan je za dodatnih 20 milijuna kuna koji se usmjeravaju na dovršenje projekata od nacionalne važnosti - izvedbu stalnoga muzejskog postava u Sinju povodom 300-e obljetnice Sinjske alke, postav Kninskog muzeja vezano uz 20. obljetnicu akcije 'Oluja' i dovršenje postava Muzeja vučedolske kulture.
vrijeme: 17.11.2014.
url: http://www.min-kulture.hr

S obzirom pak da su od slijedeće godine prvi put dostupni europski strukturni instrumenti koji moraju biti glavni izvor sredstava za ostvarivanje spomenutih ciljeva, Ministarstvo kulture imat će i dodatnih 58 milijuna kuna iz sredstava Europske unije (EU) što ne ulazi u limit sredstava proračuna, ali se iskazuju u ukupnom proračunu Ministarstva kulture, objavljeno je u petak na internetskim stranicama toga ministarstva.

Navodi se kako je najveći dio od 23,1 milijuna kuna dobivenih rebalansom proračuna za 2014. godinu namijenjen pokriću nedostatnih sredstava za isplatu plaća - 8,5 milijuna kuna, 6,5 milijuna kuna za poticanje audiovizualnog stvaralaštva, 4,1 milijun kuna za djelatnost Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) te četiri milijuna kuna za sanaciju od poplava.

Podsjeća se da je u Strategijama Vladinih programa za razdoblje od 2015. do 2017. godine, usvojenim 7. studenoga 2014. godine, definirano 12 strateških ciljeva, među kojima je i razvoj kulturnoga i umjetničkoga stvaralaštva. Objašnjava se kako su tim ciljem obuhvaćeni svi oblici poticanja i promicanja kulture i kulturnih djelatnosti što će pridonijeti razvitku i unaprjeđenju kulturnoga života te zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Kako stoji na internetskim stranicama Ministarstva kulture, za ostvarivanje tih ciljeva naglašeno je oslanjanje na strukturne instrumente EU-a - Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskoga socijalnog fonda (ESF), Kohezijskog fonda (CF), Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EARDF) i Europskoga pomorskog i ribarskog fonda (EMFF) koji su, ističe se, omogućili znatno povećanje proračuna Ministarstva kulture za tekuću i naredne godine.

Navodi se da se radi o sredstvima osiguranim kroz operativni program "Konkurentnost i kohezija" za financijsko razdoblje EU-a od 2014. do 2020. godine

Dodaje se kako će u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo kulture raspisati javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Kulturna baština - priprema projektne dokumentacije i planova upravljanja", što će biti jedan od prvih natječaja iz financijske perspektive 2014. do 2020. i to u iznosu od 15,3 milijuna kuna i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu kulturne infrastrukture zbog razvoja turizma i ostalih gospodarskih djelatnosti, a počet će i ugovaranje radova za dva projekta od nacionalne važnosti - Arheološkoga parka Vučedol i Kompleksa Rikard Benčić u Rijeci. Procijenjena ugovorena vrijednost javnih poziva i ugovora trebala bi se kretati oko 150 milijuna kuna te je, ističe se, Ministarstvo kulture rezerviralo EU-sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna za isplatu tijekom 2015. godine.

Dodaje se kako je, putem druge linije "Učinkoviti ljudski potencijali" za financijsko razdoblje EU-a od 2014. do 2020. u okviru Europskoga socijalnog fonda, Ministarstvo kulture planira četiri nova programa - Ruksak (pun) kulture za mlade, Ruksak (pun) kulture 54+, Neprofitni radiji, Razvoj društveno kulturnih centara. U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te ostalim tijelima u sustavu upravljanja EU fondovima raspisat će se Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte u ukupnom iznosu od oko 24 milijuna kuna, za što je pak Ministarstvo osiguralo EU sredstva u iznosu od osam milijuna kuna za isplatu tijekom 2015. godine. (Hina)