predavanje, tribina

Predavanje Marka Špikića u DPUH-u


vrijeme: 23.01.2013. 18,30
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti, Preradovićeva 44

U srijedu, 23. siječnja, u 18,30 sati, u prostoru Društva povjesničara umjetnosti, održava se predavanje Marka Špikića 'Poimanje baštine u Poljskoj: razaranje, pamćenje, rekonstrukcija'. Ulaz je slobodan.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu proživjela teška razaranja pa se već 1945. otvorilo pitanje kako vratiti život zemlji opustošenih kulturnih središta na zgarištu koncentracijskih logora i napuštenih gradova koji su pod sovjetskom okupacijom proživljavali dramatične socijalne promjene. U predavanju će biti riječi o iskustvima s terenske nastave Odsjeka za povijest umjetnosti održane u listopadu 2012. koja je za cilj imala upoznati studente s izazovima rekonstrukcija, od pojedinačnih povijesnih spomenika do urbanih ambijenata, te s ishodima revitalizacijskih procesa nakon 1945. godine.

Pregledom obiđenih lokaliteta – Wrocława, Poznańa, Gdańska, Malborka, Toruńa, Varšave, Krakova i Ośięcima – raspravit će se o ulozi konzervatorskog djelovanja u liječenju nacionalnih trauma, nastanku službenih i protestnih spomenika u javnim prostorima, preobrazbi prostora nelagode u mjesta pamćenja i poduke te o novim viđenjima baštine na granici nacionalnog i globalnog.
 
Marko Špikić je docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Predaje predmete iz povijesti i teorije konzervatorskog djelovanja u Europi od renesanse do danas. Autor je i urednik nekoliko knjiga o konzervatorskoj tematici. Član je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, a od 2011. predsjednik ICOMOS-a Hrvatske.

(M.K., 21.01.2013)