Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Glamour Hollywooda u Foto galeriji Lang

U nedjelju, 16. studenog, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba 'Zvijezde gledaju s neba / Glamour Hollywooda', a ostaje otvorena do 21. prosinca.
vrijeme: 16.11.2014.
mjesto: Samobor; Foto galerija Lang, Langova 15
Fotografija u holivudskoj filmskoj industriji bila je izuzetno važna kao prateći promotivni materijal filmskoj proizvodnji velikih kompanija, te je kao takva stizala i u Zagreb. Već dvadesetih godina prošlog stoljeća u Hollywoodu se postupno stvara poseban stil glamuroznih portretnih fotografija filmskih zvijezda. Vrhunskom opremom, kao i najboljim scenskim i tehničkim inventarom u studiju, holivudski su fotografi postizali izuzetno kvalitetne fotografije poznatih filmskih zvijezda.

Fotografije filmskih glumaca i glumica sakupljale su se i čuvale kao ikone širom svijeta i u svim slojevima društva te su utjecale na estetiku fotografskih studija. Zagreb koji se postupno pretvarao u metropolu tih tridesetih i četrdesetih godine prošlog stoljeća nije bio izuzetak, a Zagrepčanke i Zagrepčani nastojali su izgledom biti bliski filmskim idolima, čak je vidljivo holivudskoj stilistici poznatog zagrebačkog studija Foto-Tonka.

Na vrlo konkretan način fotografija je pridonijela stvaranju mita o jednom vremenskom razdoblju kojega se iz današnjih post-modernih vremena sjećamo s izvjesnom romantičnom nostalgijom.

Originalne c/b fotografije čuvaju se u privatnoj zbirci u Zagrebu i Foto galerija Lang  duguje čuvarima te zbirke veliku zahvalnost, ne samo na njenom očuvanju, već i mogućnosti da se predstavi javnosti.