Preskočite na glavni sadržaj

Ivica Prtenjača dobitnik književne nagrade VBZ - Tisak Media

Književna nagrada VBZ - Tisak Media, za najbolji neobjavljeni roman, dodijeljena je u utorak navečer u Zagrebu Ivici Prtenjači za roman 'Brdo', koji 'na književno utemeljen i pametan način govori o jednom od najfrekventnijih problema suvremenosti: neslobodi, automatiziranosti bića i gubitku identiteta'.
mjesto: Zagreb
url: http://www.vbz.hr
Tim riječima svoju jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu u obrazloženju nagrade objašnjava žiri u sastavu Zoran Ferić kao predsjednik, te Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Mile Stojić i Drago Glamuzina kao članovi.

Glavni lik i pripovjedač romana bivši je PR u izdavačkim kućama i galeriji koji napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore kako bi se na jednom jadranskom otoku popeo na brdo s misijom čuvanja otoka i njegovih stanovnika od požara.
U tekstu se prati njegova transformacija iz tipičnog suvremenog poslovnjaka u kulturi u jedno novo biće za koje ni on sam nije bio svjestan da postoji.

'Na taj način taj lik opisuje i sažima težnje ljudi koje viđamo oko sebe, a nerijetko i pronalazimo u sebi', kazao je Ferić na svečanom proglašenju u utorak navečer u Kući za ljude i umjetnost Laubi.

Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina istaknuo je da je jednoglasna odluka žirija postignuta još jedino na prvoj dodjeli nagrade. "Siguran sam da nismo pogriješili, premda je u užem izboru bilo još dobrih romana", kazao je Glamuzina.

'Svaki dobar roman govori čitatelju: 'Stvari su složenije nego što misliš'. Taj duh složenosti, drugačiju perspektivu - ili poliperspektivnost - na lijep način pokazuje upravo Prtenjačin roman, u kojemu je sve prepoznatljivo i jasno, ali i nekako drugačije, produbljenije, a kontradikcije glavnoga lika, čije su reakcije prividno kontradiktorne ali zapravo duboko ljudske, odražavaju i naše skrivene dileme', dodao je.
 
Žiri se u obrazloženju osvrnuo na 'iznimnu stilsku dorađenost romana', 'funkcionalne i snažne rečenice kojima se pripovijeda', kao i 'smisao pripovjedača za detalj'. 'Na sadržajnoj i formalnoj razini taj je tekst građen pomno i pažljivo, sa smislom za sve elemente strukture', dodaje se u obrazloženju.

Ivica Prtenjača (1969.) pjesnik, prozaist, dramski pisac i novinski kolumnist, autor je knjiga poezije 'Pisanje oslobađa' (1999.), 'Yves' (2001.), 'Nitko ne govori hrvatski' (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem, 2002.), 'Uzimaj sve što te smiruje' (2006.) i 'Okrutnost' (2009.), romana 'Dobro je, lijepo je' (2006.) te knjige priča 'Kod Yvesa : 12 priča i 84 recepta iz Prtenjačine književne kuhinje' (2011.) i dramskog teksta 'Nedjeljni ručak' izvedenog 2007. u riječkom HNK-u.

Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada te je uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti.

Komentirajući nagradu u razgovoru za Hinu, autor je istaknuo kako je riječ o 'knjizi pisanoj u dahu' – nastala je u samo nekoliko mjeseci - te da mu je iznimno drago što je odluka donijeta jednoglasno. 'Pisao sam poglavlja kao što sam svojevremeno pisao pjesme, pa na neki način ima odlike pisanja poezije', pojasnio je.

Napomenuo je kako je riječ o 'potpunoj fikciji' no 'pisac uvijek piše vlastitu biografiju' pa tako i u toj knjizi ima autobiografskih elemenata koji ipak 'ni na koji način nisu izravno povezani s mojim životom'.

'Inspiracija najčešće dolazi iz velike potrebe da se piše, a isto je i s tim romanom – imao sam ideju koja je potom postajala sve dinamičnija i dramatičnija, gotovo se sve samo i napisalo', dodao je Prtenjača.
 
Na natječaj, koji je nakon dvogodišnje stanke VBZ ponovno pokrenuo ove godine uz potporu Tisak Medije i Jamnice, stiglo je rekordnih 137 rukopisa, koji su prijavljivani anonimno, pod šiframa. 'Brdo' je do pobjedničkog naslova došlo kroz dva kruga glasovanja, u kojima je dvanaest naslova odabrano u širi, te šest u uži izbor za nagradu.
 
Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od sto tisuća kuna i objavljivanja knjige, koju tiska jedan od sponzora nagrade Tiskara Znanje a bit će predstavljena u sklopu sajma knjiga Interliber u srijedu na Glavnoj pozornici u Paviljonu 6.
 
Dosadašnji dobitnici nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. – 2010. su Josip Mlakić ('Živi i mrtvi'), Marinko Koščec ('Wonderland') i Jelena Marković ('Escajg za teletinu'), Davor Špišić ('Koljivo'), Nura Bazdulj-Hubijar ('Kad je bio jul'), Hrvoje Šalković ('Pravi se da ovo nisi vidio'), Svjetlana Gjoni ('Nula Nemo'), Predrag Crnković ('Beograd za pokojnike'), Dragan Pavelić ('Proljeće u Karolinentalu'), Aleksandar Novaković ('Vođa') i Ankica Tomić ('Naročito ljeti').
(Hina)