natječaj, radionica, kolonija

Novi projekt Montažstroja – 'Protunapad'


vrijeme: 28.01.2013. - 02.02.2013.
prijava: 26.01.2013.
mjesto: Zagreb; Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27

U 2013. godini Montažstroj će ispitati koliko je naša zemlja slobodna testirajući tijelima plesača minsku opasnost. Dokumentarno-igrani film 'Protunapad' pratit će sazivanje i sastavljanje istoimene izvedbene skupine čiji će plesači biti dovoljno hrabri i društveno osviješteni da stupe na razminirana polja i zaplešu na njima. Projekt će započeti edukativno-kreativnom radionicom koja će trajati od 28. siječnja do 2. veljače u prostorima Tribine Grada Zagreba, a prijave za sudjelovanje traju do 26. siječnja.
 
Preko 700 četvornih kilometara Hrvatske vodi se kao minski sumnjivi teritorij. Mine su jedno od najjeftinijih i najpodmuklijih ratnih oružja. Njihovo uklanjanje je izrazito dugotrajan, opasan i skup proces. Koliko još minskih naprava spava u zasjedi i čeka da ubije, uništi i ozlijedi? Jesu li razminirana područja uistinu sigurna?

Projekt će započeti edukativno-kreativnom radionicom u prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27) na kojoj će prijavljene zainteresirane osobe upoznati pirotehničare, predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje, stradalnike minskih incidenata te teoretičare i stručnjake kako bi na taj način iz prve ruke upoznali specifičnosti i doseg minske zagađenosti u Hrvatskoj kao i sustav razminiranja u Hrvatskoj. Radionica će završiti javnom tribinom 2. veljače na kojoj će svi sudionici radionice javnosti predstaviti relevantne probleme minske  opasnosti u svrhu edukacije i zagovora u javnosti.

Tijekom pohađanja radionice plesači će odlučiti imaju li dovoljno hrabrosti za priključenje izvedbenoj skupini koja će tijekom 2013. i 2014. godine uz pratnju snimateljske ekipe otputovati na 12 razminiranih lokacija u Hrvatskoj u 12 još uvijek zagađenih županija kako bi svojim plesom u predivnim krajolicima naše zemlje zagovarali ljudsko pravo na slobodu kretanja. Na svakoj će lokaciji plesači uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i stručnjacima kako bi utvrdili razinu sigurnosti stupanja na razminirani teritorij te kako bi otvorili niz pitanja vezana uz minski problem u Hrvatskoj.

Montažstroj poziva plesače, ali i sve ostale koje vole ples i imaju hrabrosti da se prijave na sudjelovanje u početnoj kreativno-edukativnoj radionici slanjem kontaktnih podataka i kratkog životopisa na elektroničku adresu protunapad@montazstroj.hr sve do 26. siječnja 2013. godine. U projektu 'Protunapad' ples je više od umjetnosti.

(R.P.B., 14.01.2013)