Preskočite na glavni sadržaj

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci od 3. do 10. studenoga

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci od 3. do 10. studenoga
Na 19. reviji lutkarskih kazališta, koja će se u organizaciji riječkoga Gradskog kazališta lutaka održati od 3. do 10. studenoga u tom kazalištu i Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, bit će prikazano 15 predstava iz Hrvatske, susjednih zemalja Srbije, Slovenije i Crne Gore te Francuske.
vrijeme: 03.11.2014.
mjesto: Rijeka
url: http://www.gkl-rijeka.hr/revija/19/

Festival se službeno otvara 3. studenoga predstavom domaćeg kazališta "Veli Jože", namijenjenom djeci starijoj od deset godina te odraslima, u režiji Renea Medvešeka. Dan prije svečanog otvorenja na programu su predstave "Dr. Faust" Lutkovnog gledališča iz Ljubljane i "Deveta ovčica" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Riječ je o jedinoj reviji namijenjenoj djeci u tri županije - Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj, a gledatelji je nestrpljivo očekuju svake godine, rekla je za Hinu ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka Zrinka Kolak-Fabijan.

Vrijednost revije je u tome što su na programu najbolje kazališne izvedbe hrvatskih kazališta te onih iz regije, pa se publika educira o dostignućima lutkarskoga kazališnog stvaralaštva, a ima priliku i usporediti razinu izvedaba domaćega, riječkog kazališta s ostalima, ocijenila je Kolak-Fabijan i dodala da su ocjene publike vrlo dobre.

Osim toga, istaknula je, ta se revija redovito spominje među najvažnijim gradskim kulturnim manifestacijama, uz bok Riječkim ljetnim noćima i Međunarodnom festivalu malih scena.

Temeljno polazište u koncipiranju programa revija je kvaliteta predstava, bez obzira na nepovoljne financijske okolnosti, rekla Kolak-Fabijan i dodala da program, osim lutkarskih predstava, obuhvaća i igrane i kostimirane predstave.

Na programu revije su i predstave "Ja i moji osjećaji" Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, "Snjeguljica" Mini teatra iz Ljubljane, "Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec" u izvedbi te skupine, zatim "Genijalni genije" Kazališta lutaka iz Zadra, "Ružno pače" Gradskog pozorišta iz Podgorice, "Glazbatorij" Gradskog kazališta lutaka iz Splita i "Djevojčica sa šibicama" Lutkarske scene Ivane Brlić Mažuranić iz Zagreba. Do kraja revije izvest će se i "Bambi" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Pijetao se sastavi" Lutkovnoga gledališča iz Maribora, "Labuđe jezero" Pozorišta za decu iz Kragujevca, "Šarena priča" Dječjeg kazališta iz Subotice te "Pulcinella - Poli Degaine" francuske skupine Compagnie La Pendue iz Herbeysa.

U popratnom programu je izložba slovenskog slikara Milana Klemenčiča, jednog od pionira slovenske kazališne scenografije i "oca slovenskoga lutkarskog kazališta". Svoje prvo lutkarsko kazalište, Malo marionetsko kazalište u selu Šturju u blizini Ajdovščine otvorio je 1910. godine, a to se smatra početkom slovenskog lutkarstva. Poslije je dva puta, s dugom stankom, vodio Slovensko marionetsko kazalište i kazalište "Minijaturne lutke". Izložba se otvara 2. studenoga u galeriji Kortil, u sklopu HKD na Sušaku. Osim predstava i izložbe, u sklopu revije održat će se i dječja radionica i igraonica s temom lutaka. (Hina)