Preskočite na glavni sadržaj

'Simulacra' u konkurenciji 57. DOK Leipziga

Jedan od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i  animiranom filmu – njemački DOK Leipzig – ove godine je u filmski fokus stavio bivšu Jugoslaviju, te će u programu Focus Ex-Yu (Länderfokus Ex-Jugoslawien) prikazati pet hrvatskih filmova, od kojih je jedan uvršten i u natjecateljski program festivala. Riječ je o animiranom filmu 'Simulacra' Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.
vrijeme: 27.10.2014.
mjesto: Njemačka; Leipzig
url: http://www.dok-leipzig.de/

57. DOK Leipzig traje od 27. listopada do 2. studenog, a Hrvatsku u filmskom programu čiji je fokus stavljen na zemlje bivše Jugoslavije zastupaju dokumentarni kratkometražni film 'Autofocus' Borisa Poljaka, dugometražni film Nebojše Slijepčevića 'Gangster te voli' i kratkometražni 'Muški film' istog redatelja, višestruko nagrađivani animirani film 'Simulacra' u režiji Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te manjinska koprodukcija 1717 kilometara ljeta 2009. u režiji slovenskog redatelja Jurija Medena. Osim u programu Focus Ex-Yu, Simulacra će biti prikazana i u konkurenciji te u programu DOK in Prison.

Uz projekcije filmova, a u čast ovog fokusa, u četvrtak 30. listopada u Moritzbastei klubu u središtu Leipziga održat će se SEED i Ex-YU fokus party koji organiziraju SEED i DOK Leipzig.

Ovo je i druga godina održavanja regionalne inicijative SEED – South East European Documentaries, koju je pokrenuo zagrebački Restart u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Partneri projekta su Centar za kinematografiju Kosova, Filmski fond Sarajevo, Slovenski filmski centar, Agencija za film republike Makedonije i Filmski centar Srbije, a realiziran je u suradnji sa Balkan Documentary Center - Bugarska, Mediteran Film Festival Široki Brijeg i Dokufest Prizren.

Cilj inicijative je skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, predstaviti najnovije filmske naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar regije i izvan nje. Iz Hrvatske se ove godine predstavljaju i tri projekta u razvoju: 'Protunapad' Boruta Šeparovića koji uz režiju potpisuje scenarij i produkciju, 'Dijanina lista' redateljice i scenaristice Dane Budisavljević, na kojem je kao producentica, uz Danu, radila i Miljenka Čogelja te 'Dani ludila' Damiana Nenadića čiji je producent Oliver Sertić koji je uz Damiana radio i na scenariju.

Spomenimo i kako će se u okviru SEEDa, u petak 31. listopada održati „Get together“, platoforma za druženje filmskih profesionalaca. Osim toga, u „video library“ festivalskog marketa uvršten je film Potrošeni, Boruta Šeparovića, koji je dostupan za gledanje filmskim profesionalcima za vrijeme trajanje marketa.

Više informacija o programu DOK Leipziga potražite na njegovim službenim stranicama, a detalje o ovogodišnjem SEEDu u brošuri u privitku.

Izvor: HAVC