najave

Inicijativa: Diplomski Studij pisanja i nakladništva u Puli


vrijeme: 04.01.2013.

Pulski bračni par s američkim magisterijima kreativnog pisanja i doktoratima teorije književnosti – Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen – uz pomoć Marinka Koščeca, pripremaju dvogodišnji diplomski Studij pisanja i nakladništva (SPIN) pri Sveučilištu 'Juraj Dobrila' u Puli. Projekt je trenutno u fazi izrade elaborata, a njegovi kreatori nadaju se da bi cijela stvar mogla krenuti već najesen ove godine, piše Novi list. 

Projekt je trenutno u fazi izrade elaborata, a njegovi kreatori nadaju se da bi cijela stvar mogla krenuti već najesen ove godine, dobiju li odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uspiju li skupitii financijska sredstva za pokretanje novog studija.

'Cijela ideja je stvoriti studij koji ne bi proizvodio pisce s diplomom, već bi trebao težiti podizanju opće razine pismenosti. Cilj nam je proizvoditi profesionalce koji bi znali raditi s bilo kojim oblikom teksta, što naravno uključuje i različite žanrove književnosti – kratke priče, romane, pjesme... – ali isto tako i stvari kao što su pisanje govora političarima, pisanje ekonomskih izvještaja, a tu bi se osposobljavali i ljudi koji bi mogli raditi u medijima, u organima državne uprave... Naravno i nakladništvo je u svemu tome važan segment, zapravo podjednako važan kao i samo pisanje' ističe Natalija Grgorinić.

Marinko Koščec, koji je dosad u javnosti bio najeksponiraniji kao sukreator koncepta i programa, tome dodaje i svojevrsni probni balon koji je već u procesu: kolegij e-nakladništva na pulskom Filozofskom fakultetu, odnosno Odjelu za humanističke znanosti. Svoju pak ulogu u novom SPIN-u Koščec pritom vidi kroz dva segmenta: kolegij pisanja romana, budući da i sam ima iskustva u radu Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), te »klasično« predavanje književnosti, odnosno teorije...

Članak u cijelosti pročitajte u online izdanju Novog lista.
 

(D.H.F., 04.01.2013)