Preskočite na glavni sadržaj

Myconnect / Galerija Močvara

Danas, 27. listopada, s početkom u 20 sati, otvara se izložba / multimedijalna instalacija 'Myconnect', Saše Spačal, Mirjan Švagelj i Anil Podgornik. Izložba je otvorena do 30. listopada.
vrijeme: 27.10.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Močvara, Trnjanski nasip bb
url: http://www.kontejner.org
Tijelo je izolirano u kapsuli poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju. Živčani sustav ulazi u sučelje s micelijem gljive i tijelo naglo postaje jedno s tim posve nepoznatim fungalnim mnoštvom. Ležeći u bijeloj kapsuli, odjednom se nalazimo u stvarnoj bio-tehnološkoj simbiozi s gljivom - u potpunoj osjetilnoj imerziji tijela koje briše granice između dvije vrste i kroz nas same spaja prirodno, humanoidno i tehnološko.

Ovo nije početak scenarija nekog aktualnog znanstveno-fantastičnog filma, već opis iskustva koje u Galeriju Močvara donosi Myconnect - multimedijalna bio-instalacija slovenskog tima kojeg čine umjetnica Saša Spačal, doktor biomedicine dr. Mirjan Švagelj i DIY entuzijast Anil Podgornik.

Myconnect kapsula mjesto je potpunog osjetilnog uranjanja u iskustvo fiziološkog i perceptivnog povezivanja vlastitog tijela s micelijem gljive. Posjetitelji izložbe pozvani su, jedan po jedan, ući i leći u instalaciju koja će ih dovesti u stanje simbioze s micelijem gljive kroz hibridno iskustvo haptičkih, auditivnih i vizualnih podražaja trigeriranih otkucajima srca. Instalacija pruža uzbudljiv ulazak u nepoznat svijet transgresije ljudskog i otkriva složenu integriranost tijela u okolinu koja nas okružuje, ali i ovisnost naše percepcije stvarnosti o podražajima iz okoline. O ideji koja se krije u pozadini ovog umjetničko-znanstvenog projekta, kao i o zanimljivim tehnološkim aspektima realizacije same instalacije, kustosice Galerije razgovaraju s timom autora nakon otvorenja izložbe, u ponedjeljak u 20 sati.