novo izdanje

Julijana Matanović: sumnja.strah@povijest.hr


vrijeme: 31.12.2012.

Izdavačka kuća V.B.Z. objavila je knjigu Julijane Matanović 'sumnja.strah@povijest.hr - eseji iz hrvatske književnosti'.

Julijana Matanović među prvima je u književnu interpretaciju unijela osobnost, naznačujući kako je govor o štivima drugih i govor o samome sebi. Kao autorica koja pokazuje poseban smisao za pronalaženje detalja iz kojeg se grana tumačenje, često je pozivana da knjige svojih kolega poprati pogovornom bilješkom. Prve izabrane pogovore objavila je u knjizi "Lijepi običaji".  Posljednjih desetak godina u središtu njezina zanimanja su prozni naslovi u čijim se tematskim sustavima nižu pitanja povijesti, vlasti, selidbi i nepripadanja (Krsto i Lucijan). Posebnu pažnju struke izazvala je ulaženjem u tekstualne svjetove likova iz povijesti hrvatske književnosti (Tko se boji lika još).
 
"sumnja.strah@povijest.hr" sedam je novih pogovora knjigama i cjelovitim opusima njezinih omiljenih autora (J. Barnes, A. Šoljan, N. Fabrio, M. Jergović i S. Mehmedinović, J. Imamović, S. Martinović). Umjesto zaključne riječi vlastitoj knjizi autorica ispisuje priču o romanu "Toranj" I. Kušana.
 
Riječ je o čitanjima koja se odmiču dosadašnjim analizama struke i koja su jednako dobrodošla na satovima lektire, kao i u pristupima koja traže isključivo užiće u tekstu.
 
Svojim tumačenjima autorica iznova potvrđuje veličinu i smisao književnosti, jedino sigurno mjesto u vremenima preplavljenim sumnjama i strahovima. (VBZ)
 
'Julijana Matanović sebe je svrstala među one suvremene proučavatelje književnosti koji znaju da su i život i književnost veliki i da mi u njih upisujemo samo svoje male priče.' Andrea Zlatar

Vidi i:
Julijana Matanović: Božićna potraga

(D.H.F., 31.12.2012)