Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Minuta šutnje' otvara se u Gliptoteci HAZU

Izložba 'Minuta šutnje' - videoinstalacija umjetnika Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića, o splitskome i riječkom brodogradilištu Brodosplitu i 3. maju, otvara se u utorak, 21. listopada u Gliptoteci HAZU.
vrijeme: 21.10.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Gliptoteka HAZU
url: http://gliptoteka.mdc.hr
Projekt je nastao od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima i u suradnji s radnicima. Audio i videomaterijali montirani su u instalaciju u galerijskom prostoru.

Riječ o višekanalnoj videoinstalaciji koja, navodi se u tekstu povjesničarke umjetnosti Branke Benić o izložbi, proistječe iz interesa autora za dva brodogradilišta u njihovoj neposrednoj blizini - za splitski Brodosplit i riječki 3. maj. Taj interes može služiti kao okvir za paradigmatičan primjer reflektiranja različitih socijalnih, gospodarskih odnosa, aktualnih stanja i trenutačnih pozicija u Hrvatskoj, piše Benčić.

Iza aktualne ekonomsko-političke teme privatiziranja brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj stoji društveno marginaliziran, intenzivan rad kojemu su izloženi radnici u proizvodnji - zato su u prvom planu ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste, piše Benčić. Namjera projekta jest usmjeriti pozornost na specifične vještine, individualna nastojanja i radne procese, koji čine cijelu tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj, navodi Benčić.
 
Videoumjetnik Toni Meštrović (rođen 1973. u Splitu) najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom, a na kasnijem studiju i poslijediplomskom studiju posebno istražuje video/zvučne instalacije.
 
Nadija Mustapić (rođena 1976. u Rijeci) istražuje višedimenzionalne odnose prikazivanja mjesta i njegove subjektivnosti, a njezin se pristup temelji na audiovizualnom dokumentarizmu. Diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci 1999., kasnije polazi poslijediplomske studije iz grafike i intermedijskih umjetnosti u Iowi. Od 2006. je docentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Izlagala je na više od 20 samostalnih i 40 skupnih izložaba.
 (Hina)