izložba

'Uspomene na Zagreb' u Muzeju Slavonije Osijek


vrijeme: 06.12.2012. - 13.01.2013.19,00
mjesto: Osijek; Muzej Slavonije Osijek, Trg Svetog Trojstva 6

U četvrtak, 6. prosinca, s početkom u 19 sati, u Muzeju Slavonije Osijek, otvara se izložba fotografija 'Uspomene na Zagreb' iz fotografskih albuma XIX. stoljeća, iz fundusa Muzeja grada Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2013.

Fotografski albumi XIX. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata  Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma, koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine.


Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama. Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa  druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma. 

Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.
Autorica izložbe je Iva Prosoli.

(M.K., 05.12.2012)