Preskočite na glavni sadržaj

Maratonsko predavanje u MSU otvara izložbu 'Umjetnik na odmoru'

Četverosatnim predavanjem slovenskog umjetnika Marka Pogačnika u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, 2. rujna, otvara se izložba 'Umjetnik na odmoru', u okviru koje će se nakon više od četrdeset godina, a prije Londona i Sao Paula, zagrebačkoj publici predstaviti serija slika Borisa Bućana kojima se poigrava s logotipima svjetskih brendova.
vrijeme: 02.09.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Izložba u MSU završetak je trećeg projekta Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, koji na 'radnom odmoru' okuplja avangardne umjetnike. Projekt kojim se avangardna umjetnost prikazati u svakodnevici počeo je prije dva mjeseca u Poreču, a na njemu su sudjelovali Gergelj Urkom, umjetnik iz Londona, koji je sedamdesetih bio član neformalne grupe šestorice autora iz Beograda okupljenih oko Studentskog kulturnog centra, srpski umjetnici Era Milivojević i Dragomir Ugren, slovenski Andraž Šalamun, član grupe OHO, David Nez iz SAD-a, također svojedobno član te grupe, češki umjetnik Jiri Valoch, njemački performer Ulay te hrvatski umjetnici Sven Stilinović i Igor Grubić.

Tijekom projekta tradicionalno se održava jedna izložba, a ove godine je to bio ciklusa radova 'Bucan Art' u porečkoj Villi Polesini kao uvod u puno veći opus Bućanovih radova koji će se na jesen 2015. predstaviti na izložbi pop arta 'The World Goes Pop' u Tate Modernu u Londonu, koja donosi novo čitanje povijesti pop-arta, a potom i u Pinacoteci do Estado de Sao Paulo u Brazilu.

Na dan otvorenja izložbe u Zagrebu, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik održat će četverosatno predavanje o temi transformacija na području suvremene umjetnosti u posljednjih pedeset godina, s petnaestominutnim stankama nakon svakih 45 minuta. Njemački umjetnik Ulay izvest će performans 'Grijanje zidova muzeja', a nakon toga će se prikazati njegov film 'There is a Criminal Touch to Art'.

Izložba 'Umjetnik na odmoru' bit će otvorena do 7. rujna.
(Hina)