predstavljanje

"Disput" predstavio knjige iz biblioteke "Na tragu klasika"


vrijeme: 14.11.2012.

Izdavačka kuća "Disput" predstavila je na Interliberu niz od osam svojih novijih izdanja iz bibilioteke "Na tragu klasika", objavljenih tijekom ove godine.
 
Ovogodišnju produkciju otvorili su romanom "Boksačka demencija" francuskog akademika Francoisa Weyergansa, autora koji je, rekla je prevoditeljica te knjige Sanja Šoštarić, u stalnom ratu s izdavačima.
 
Glavni junak romana je filmski producent koji u knjizi donosi "saldo udaraca koje je primio i dao", a pruža i uvid u život u Hollywoodu dvadesetih godina, dodala je.
 
O knjizi "Lijepi dvadesetogodišnjaci" poljskog autora Mareka Hlaska govorio je prevoditelj njegova najzrelijeg djela, svojevrsnog "pokušaja autobiografije", Adrian Cvitanović. Hlasko je bio pisac bez formalnog obrazovanja, vodio je buran život na granici incidenta, a umro je mlad od alkohola i tableta, rekao je.
 
Prevoditeljica Dubravka Dorotić Sesar predstavila je knjigu "Curriculum Vitae" Nikolaja Terleckog opisavši ju kao "neobično djelo, tužnu i tragičnu autobiografsku priču ispričanu na duhovit, ciničan, 'češki' način".
 
Tu su i knjige "Kraj jednog obiteljskog romana" Petera Nadasa, u čijem je središtu dječak koji četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća odrasta u mađarskoj proviniciji te "Dani duge" Antonija Skarmete o posljednje dvije godine Pinochetova vojnog režima i "Užasna djeca" Jeana Cocteaua, kratki roman slavnog autora iz 1929. godine.
 
Knjiga "Sindrom Vikileaksa" ruskog pisca Viktora Pelevina, kojemu je to četvrta knjiga u "Disputovoj" biblioteci, sastoji se od dvije pripovijesti i njome on nastavlja parodirati pojave suvremenog ruskog društva.
 
Posljednja knjiga u biblioteci izašla je jučer, a to je "Engleskinja na biciklu" Didiera Decoina, povijesni roman koji počinje 1890. bitkom kod potoka Wounded Knee, a nastavlja se prateći život male Indijanke koja je bila među rijetkim preživjelima.
 
Biblioteka "Na tragu klasika" pokrenuta je 2004. i dosad je u njoj objavljeno 75 knjiga. Prema najavama urednice Irene Lukšić i iduće godine planira se objavljivati zanimljiva djela, "bez obzira na to je li riječ o već prokušanim klasicima, zabranjivanim knjigama ili pak o suvremenim djelima". (Hina)
 

(D.H.F., 14.11.2012)