Preskočite na glavni sadržaj

Savršene nesavršenosti / Perfect Imperfections

Savršene nesavršenosti / Perfect Imperfections
Izložba u NO galeriji MSU-a predstavlja radove i knjige koje je u protekle dvije godine William Anthony donirao Muzeju suvremene umjetnosti, ali i crteže iz njegove kolekcije. Otvorenje je u četvrtak, 24. srpnja, s početkom u 19 sati, a izložba će trajati do 26. kolovoza 2014.
vrijeme: 24.07.2014. 19 h
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr

William Anthony (1934.) njujorški je umjetnik hrvatskog podrijetla. Tijekom pedeset godina djelovanja dosljedno i kontinuirano razvija karakterističan vizualni jezik. Njegovi radovi odlikuju se specifičnim pseudo-naivnim crtačkim pristupom inspiriranim tipičnim početničkim slikarskim, odnosno crtačkim greškama.

Kako je započelo? Podučavanje crtanja u umjetničkoj školi dovelo ga je do izgrađivanja vlastitog slikarskog izričaja. Naime, u edukativne je svrhe studentima pokušavao predočiti i ukazati na početničke slikarske pogreške namjerno ih uveličavajući. Pokazujući kako ne treba crtati koristio je nepravilne, groteskne, predimenzionirane i disproporcijalne ljudske figure. Rezultat takva didaktičkog pristupa sažeo je u knjizi A New Approach to Figure Painting (Novi pristup crtanju ljudskog tijela), objavljenoj sredinom 60-ih. No, ubrzo je potom u ironiziranju i karikiranju početničkih pokušaja slikanja ljudskog tijela uvidio svojevrsnu estetiku te je prigrlio takav satirički pristup i inaugurirao ga u novi slikarski stil. Anthony se inteligentno služi takvim „naivnim“ crtežom da satirično reinterpretira i komentira ponajprije ikone povijesti umjetnosti, same umjetnike, ali i povijesne događaje i društvenu svakodnevicu.

Takav ironijski i groteskni pristup crtežu svidio se i drugima pa je Anthony u New Yorku ubrzo dobio niz narudžbi, poput one Andya Warhola za časopis Intrwiev, ali i za kompilacije crteža u knjigama – Biblijske priče, Bill Anthony's Greates hits i War is Swell.

William Anthony, američki slikar i crtač, rođen je 1934. godine u Fort Monmouthu u saveznoj državi New Jersey. Kratko je studirao umjetnost kod Josefa Albersa na Yaleu, gdje je 1958. diplomirao europsku povijest. Studirao je i kod Theodorosa Stamosa na newyorškom Art Students League te na raznim umjetničkim školama u San Franciscu. Živi i radi u New Yorku.

Anthonyjeve crteže objavljivali su Artforum, The Paris Review, Parnassus, Art in America te Andy Warhol u svojem časopisu Interview.

Izlagao je diljem Amerike i Europe.

Radovi mu se nalaze u zbirkama sljedećih muzeja: Denver Art Museum, Fine Arts Museum u San Franciscu, Muzej Solomon R. Guggenheim u New Yorku, Ermitaž u Sankt Peterburgu, Muzej Ludwig u Kölnu, Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Muzej suvremene umjetnosti u Chicagu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Museum of Fine Arts u Houstonu, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, Nacionalna galerija u Reykjaviku, Nacionalna galerija u Pragu, Nacionalni muzej likovne umjetnosti u Oslu, Seattle Art Museum, Smithsonian American Art Museum u Washingtonu, Whitney Museum of American Art u New Yorku itd.

Kustosica: Kristina Bonjeković-Stojković

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.