Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnik na odmoru 2014.

U Poreču, u hotelu Valamar Club Tamaris, 1. srpnja, počelo je treće izdanje projekta Umjetnik na odmoru 2014.
vrijeme: 01.07.2014.
mjesto: USA
url: http://www.latingrammy.com/
U skladu sa strategijom Kolekcije Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde ovim projektom i sudjelovanjem domaće i internacionalne grupe autora, koja je svake godine sastavom drugačija, Hrvatska se smješta na kartu kao aktivna točka zbivanja u suvremenoj umjetnosti. Ovime se u državi kojoj je turizam glavna okosnica industrije odvija u vrhuncu sezone program visoke kulture. Kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde već su nizom projekata, izložba i publikacija pokazali svoj edukativni karakter.

UMJETNIK NA ODMORU 2014. daljnja je elaboracija ove didaktike stavljajući avangardnu umjetnost u svakodnevno iskustvo. Generacija avangardnih umjetnika koja tijekom srpnja boravi u Valamar Club Tamarisu, upravo je ona čija je umjetnost težila edukaciji. Među ovogodišnjim sudionicima je Gergelj Urkom umjetnik iz Londona koji je 70ih bio učesnikom transformacije poimanja umjetnosti u Beogradu. Zatim, češki umjetnik mnogih revolucionarnih djelatnosti, Jiří Valoch koji nanovo propituje granice teksta i slike, spajajući svoje stručno znanje lingvistike i umjetnosti. Slovenski sudionik Andraž Šalamun hrvatskoj javnosti već je poznat kao član grupe OHO. Poznat je javnosti i Ulay, njemački umjetnik koji je dugi niz godina na raznim lokacijama u svijetu izvodio performanse sa Marinom Abramović. Sudionik Dragomir Ugren, umjetnik je još uvijek dosljedan svom minimalnom izrazu. Era Milivojević, jedan je od one grupe u koju spada i Urkom koja je 70ih bila koncentrirana oko Studentskog centra i bavila se performansima. Ovo su samo neka od imena umjetnika koji borave u Poreču.
 
Projekt svoju završnicu dobiva u rujnu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje se skupnom izložbom prezentiraju ovi autori. U sklopu izložbe Era Milivojević izvest će performans, a Marko Pogačnik predavanje. 

Svake godine prije izložbe u Zagrebu, a tijekom boravka UMJETNIKA NA ODMORU odvija se i jedna izložba u sklopu projekta. Ove godine 24. srpnja to je izložba Borisa Bućana iz ciklusa Bucan Art. Nakon četrdesetak godina ponovno će javno biti prikazani pojedini radovi nastali početkom 70-ih.  Izložba je i uvod u puno veći opus Bućanovih radova koji će biti prezentirani u sklopu izložbe pop arta The World Goes Pop sljedeće jeseni u Tate Modernu u Londonu. Prošlogodišnja izložba u sklopu projekta  bila je Tranzicija Josipa Vanište i rusa Olega Kulika i grupe Plavi nosevi (Alexandr Shaburov i Vyacheslav Mizin). U  suradnji s Ludwigom - muzejom suvremene umjetnosti u Budimpešti ista je izložba u veljači ove godine doživjela internacionalni uspjeh. Prve godine održavanja projekta, samostalnu izložbu imao je Ivan Kožarić čije su skulpture bile izložene u eksterijeru.

Projekt UMJETNIK NA ODMORU 2014.
Izložba Borisa Bućana - Bucan Art
Četvrtak, 24. srpnja 2014. u 21h
Villa Polesini, Obala maršala Tita 15, 52 440 Poreč
Organizatori: Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac
Kustosica: Ana-Maria Milčić
 
Izložba UMJETNIK NA ODMORU 2014
Utorak, 2. rujna 2014.
Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17, 10 000 Zagreb.
Organizatori: Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac
Kustosica: Ana-Maria Milčić