Preskočite na glavni sadržaj

29. zagrebačko histrionsko ljeto

Premijerom predstave 'Gospon doktor Vinski Opatovinski' Jeana-Baptistea Poquelina Moliera i Vladimira Gerića, a u režiji Dražena Ferenčine, svečano će 12. srpnja biti otvoreno 29. zagrebačko histrionsko ljeto na Ljetnoj sceni Opatovina u Zagrebu, najavio je na konferenciji za novinare ravnatelj Glumačke družine Histriona Zlatko Vitez.
vrijeme: 10.07.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr/en/

Vitez je napomenuo i da će se pretpremijera predstave "Gospon doktor Vinski Opatovinski" održati 10. i 11. srpnja na Opatovini.

Prevoditelj Molierova komada "Doktor" (Gospon doktor Vinski Opatovinski) na hrvatsku kajkavštinu Vladimir Gerić istaknuo je kako vremensko, prostorno i govorno oponašanje Moliereovih djela u hrvatskom glumištu nije novo te dodao kako je to dio najdragocjenije hrvatske kazališne tradicije.

"Naša, histrionska predstava nije, nadamo se, samo repertoarska, redateljska ni prevoditeljska dosjetka, kao ni usiljeno natezanje 'na naše vrijeme i prostor'", napomenuo je Gerić dodavši kako je riječ o promišljenom istraživanju kazališnih mogućnosti, našim govorom, našim kazališnim žarom i duhom.

Ocijenio je kako bez obzira na povijesno-književne i dnevno-kritičke ocjene u ovoj komediji ima nečega tipično glumačkoga - ima borbe za ulogu, borbe za gledateljstvo, borbe za preživljavanje.

Gerić smatra kako je Moliere za svog "Doktora" iskoristio poznati motiv, odnosno dio francukoga i europskoga folklora, koji je samo dopunio i preinačio, osjećajući ga kao djelo otvorene kazališne forme, odnosno nešto, što nije u sebi dokrajčeno, nego živo, poticajno i višestruko prilagodljivo.

Redatelj Dražen Ferenčina istaknuo je kako je Moliereov "Doktor" na djelomično kajkavskom prilagođen u zagrebačku sredinu tridesetih godina 20. stoljeća.

U predstavi igraju Jan Kerekeš, Ana Majhenić, Adam Končić, Marija Borić, Ljubomir Kerekeš, Tara Rosandić, Draško Zidar, Vod Balog i Gran Koši.

Na konferenciji za novinare najavljene su i izvedbe predstava u sklopu Kabare scene Gumbek Kazališne skupine Gemišt Davora Dretara i Vida Baloga "Pozdravi iz Remetinca", Kerekesh teatra Mirka Keleka i Ljubomira Kerekeša predstava Dimnjačar te "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" Ivice Krajača "Zagrebački orkestar" Jeana Anouilha i Dražena Ferenčine.

Histrionsko ljeto održava se svakim danom, osim ponedjeljka, na Ljetnoj sceni Opatovina od 10. srpnja do 31. kolovoza. (Hina)

Raspored izvedbi na Ljetnoj pozornici Opatovina