izložba

Izložba pobjednica natječaja Zagrebačke banke 'Galerij@Zaba'


vrijeme: 26.10.2012.
mjesto: Rijeka; Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca
organizator: Zaba

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, u petak, 26. listopada, otvara se zajednička izložba dviju mladih umjetnica, riječanki Valentine Stepan i Hane Dutine, pobjednice 2. natječaja Zagrebačke banke za mlade umjetnike 'Galerij@Zaba'. Izložba pod nazivom 'Superpozicije' i 'Prožimanja' ostaje otvorena do 15. studenoga, kada se seli u Pulu.

Hana Dutina i Valentina Stepan odabrane su između više od 35 umjetnika koji su se prijavili na natječaj sa zadanom temom – ZELENA ZONA. Premda 'ograničeni' temom, mladi umjetnici izvrsno su reagirali na predloženo te u različitim umjetničkim izričajima (slikarstvu, grafici, skulpturi, fotografiji, instalaciji i produkt dizajnu) na duhovit i atraktivan način oblikovali, oprostorili i predstavili vlastito viđenje zadane teme.

Rad tih perspektivnih mladih umjetnica publici je približila kustosica izložbe, Iva Sudec Andreis:
'Hana Dutina i Valentina Stepan dvije su ravnopravne pobjednice ovogodišnjega natječaja. Obje su umjetnice suvremenim likovnim sredstvima i postupcima kritički odgovorile na aktualnu globalnu problematiku u 'postmodernom' društvu, u kojoj znatan udio zauzima i tema ovogodišnjega natječaja Zelena zona. U Haninu ciklusu fotografija 'Superpozicije' suočeni smo s udvojenom stvarnošću – s dva realna, ali sasvim suprotna krajolika koji postoje simultano. Sve to spojeno je u slagalicu koja tvori nov likovni oblik i novu stvarnost. I sve je istodobno i dokumentarno i artificijelno. I drugoj dobitnici, Valentini Stepan, ishodište je bila fotografija koja ju je postupno dovela do serije računalnih grafika pod nazivom 'Prožimanja'. Seriju grafika „Prožimanja“ karakteriziraju fenomeni dinamičnih suodnosa boje i teksture, u Valentininu slučaju tumačeni kao sinonimi nadahnuća i emotivnosti.'

Valentina Stepan rođena je u Rijeci gdje se i školovala  - prvo u Osnovnoj glazbenoj školi I. M. Ronjigova, zatim je završila Školu primijenjenih umjetnosti te konačno magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Valentina, eksperimentirajući s makrofotografijom, stvara seriju grafika digitalnoga tiska pod nazivom „Prožimanja“. Njezine dematerijalizirane plohe i apstraktni oblici nedoslovno su podražavanje pojava iz prirode i prirodnih elemenata. Na Valentininim grafikama u suodnosu boje i teksture te naglašeno slobodnoj gesti priroda pršti svojom energijom. S uporištem u prostoru koji nas okružuje i ishodištem u praiskonskom, svijet 'Prožimanja' postaje energična igra i odraz nadahnuća i emocija.

Hana Dutina rođena je 1980. godine u Rijeci gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, aranžersko-scenografski smjer, te diplomirala na Akademiji primijenjene umjetnosti. Također je završila zimski semestar u 'School of contemporary art', Poin-Aven, Francuska. Hana se predstavila digitalnim fotografijama pod nazivom 'Superpozicija I i II' i 'Diptih' u kojima preklapa dva moguća krajolika, potpuno suprotna. Optičkom igrom promatrača primorava da bira – šumskom krajoliku ili izvoru suprotstavlja jureći automobil i svjetla autoceste. Ta vidljiva podvojenost, taj zabavan čin odabira ima i svoje dublje značenje. On teži smjestiti se duboko u našu podsvijest i tamo aktivirati promatračevu percepciju svijeta koji ga okružuje, potaknuti promatrača da se zauzme za svoju budućnost, za bolji i zdraviji život, za očuvanje Zemlje i života na njoj.

Virtualnu galeriju mladih umjetnica možete pogledati ovdje.

(M.K., 24.10.2012)