Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Antički Sikuli' u Splitu

Izložba 'Antički Sikuli' Arheološkog odjela Muzeja grada Kaštela otvara se u četvrtak, 3. srpnja, u 19,30 sati, u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu.
vrijeme: 03.07.2014. 19,30
mjesto: Split; Stara gradska vijećnica
url: http://www.muzej-grada-kastela.hr
Izložba prikazuje rezultate novih arheoloških istraživanja najvećeg antičkog nalazišta i jedinog naselja kojem je sačuvano antičko ime u Kaštelima. Ostaci naselja nalaze se na arheološkom lokalitetu Resnik kod Kaštel Štafilića, u okviru današnjeg hotelskog naselja.

Izložba nema cilj samo prezentirati brojne nalaze, nego i upoznati javnost sa značenjem Sikula u širem povijesnom kontekstu, u razdoblju od osnutka naselja u 2. st. pr. Kr.  do  5. st. po Kristu.

Kroz tematske cjeline prezentirani su izabrani nalazi s ciljem rekonstrukcije svakodnevnog života i djelatnosti koje su se odvijale u naselju. Amfore, pitosi, brojno kuhinjsko posuđe, novac, metalno oruđe i oružje, kućni žrtvenici, koštani artefakti i nakit dio su nalaza koji su pronađeni unutar bogatih kulturnih slojeva naselja.          
                                                                                                                               
Osim nalaza, istraživanja su donijela nove spoznaje o urbanizmu naselja, koje je planski izgrađeno, s pravilnim ulicama i stambenim blokovima te je bilo opasano bedemima.

Izložba je 2012. nagrađena priznanjem Hrvatskog arheološkog društva 'Josip Brunšmid' za doprinos razvoju arheologije na području Hrvatske.
Autori izložbe su Ivanka Kamenjarin i Ivan Šuta, viši kustosi  Muzeja grada Kaštela. Tijekom prošle godine izložba je uspješno gostovala u više muzeja u Hrvatskoj (Muzej cetinske krajine, Muzej Grada Šibenika i Arheološki muzej u Zagrebu).

Izložba će se moći pogledati do 31. srpnja, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci u Splitu.