Preskočite na glavni sadržaj

Tomo Gerić / U svemiru je sve samo svemir

U Gradskoj galeriji Labin, u subotu, 28. lipnja, u 21 sat, otvara se samostalna izložba Tome Gerića  'U svemiru je sve samo svemir'. Izložbu utvara Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, a ostaje otvorena do 20. srpnja.
vrijeme: 28.06.2014.
mjesto: Labin; Gradska galerija Labin, Ulica 1. maja 5
Tomo Gerić živi svoju umjetnost i svoje razloge iskreno, pošteno i hrabro. Umjetnik je dosljednog kontinuiteta, u sebi dorečenog i iskreno odmjerenog: intimnog u svojoj umjetničkoj istini, monumentalnog u doživljaju oblika. Kada danas odmjeravamo njegovu dosljednost i ustrajnost u istraživanju pokrenutosti oblika i života pojednostavljene forme u prostoru slike, njegovu zanatsku vještinu i majstorstvo koje poznaje i priznaje samo govor suštine, čistoću i univerzalnost likovnoga jezika, jasno nam je da je svoje vrijeme stvaranja gradio kao ozbiljnu autorsku i suvremenu posebnost. Tragajući za iskonskim životnim i umjetničkim istinama iskreno i hrabro, čitav svoj slikarski, kiparski i grafički opus naslonio je na načela promišljenosti, logike i reda. Branka Arh ...iz predgovora kataloga izložbe

Tomo Gerić  rođen je 1933. u Vrbanovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1957. u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1957. do 1962. suradnik  je Majstorske radionice Krste Hegedušića. Slikar, kipar i grafičar. Izlagao s grupom Mart u Austriji (1961.) i Nizozemskoj (1962.). Godine 1970. Preselio se iz Zagreba u Oprtalj (Istra). Godine 1994. svoj je novi dom našao u Dragi kraj Rijeke gdje i danas živi i stvara. Nakon Akademije, sve do umirovljenja, djeluje kao samostalni umjetnik s gotovo podjednakim interesom za slikarstvo, kiparstvo, crtež i keramiku. Ostvario je brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja (Nagrada Vjesnik na III. Izložbi jugoslavenske grafike 1964.; Zlatna i srebrna medalja s diplomom za područje keramike, Zagreb,1968.; Ex tempore Rovinj 1979.; Prva nagrada za slikarstvo Ars Histrie 1980.; Prva nagrada za suvenir Istre i Primorja 1986.). Član je HDLU Rijeka od 1970.