izložba

Izložba Igora Modrića u Karlovcu


vrijeme: 11.10.2012. - 25.10.2012.19,00
mjesto: Karlovac; Galerija Zilik, Radićeva 13
organizator: Dom za djecu 'Vladimir Nazor'

Danas, 11. listopada, s početkom u 19 sati, u Galeriji Zilik u Karlovcu, otvara se izložba slika Igora Modrića. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Izniman je intenzitet slikarske površine Igora Modrića, sveprisutan i sveprožimajući, ali utišan kao zujanje bumbara ili cvrčanje cvrčaka u ljetno predvečerje (o utišanosti možemo govoriti ako njegovu jačinu usporedimo s fijukom aviona ili bukom razigrane djece). S razine kompozicijske cjeline taj se intenzitet odražava i na najmanjem njenom djeliću – kao da fragmenti na mikrorazinama holistički sadrže nove svjetove koji će se otvoriti (zavarava nas iluzija) kada uđemo u njih, rastvarajući pritom zasićenost prethodne strukture prilikom uranjanja u iduću.
Svaka je ploha dinamički oživljeno polje harmonične polifonije tonova i ritmički porazmještenih geometrijskih likova.

Plošnost zadobiva svoju dubinu, iluziju prostora – u izostanku trodimenzionalnoga oblikovanja -  isključivo koloritom i kontrastom, odnosom svjetline i tmine, odnosno pulsiranjem toplih i hladnih pigmenata svedenih na čestice energije. Metodičnost Modrićeve izvedbe nadopunjuje poetičnost ludičke i/li lirske provenijencije; gotovo bismo mogli reći kako forme utonule u gustoću svjetlosnoga spektra (ili njegova segmenta što rezultira realizacijama monokromnoga predznaka) simbolički korespondiraju racionalnosti okupanoj osjećajima.


Ugođaj je spokojan, vedar poput svijeta koji se pouzdaje u spoznaju smisla postojanja; on je pomno i predano, upravo natenane, izgrađen na način koji istodobno ukazuje na slikarsku ozbiljnost (ohlađen do matematičke preciznosti) i slikarevu nepretencioznu zaigranost (rastrčanu po notama kromatske skale). Izranja li slika koju nam autor predočava iz ništavila ili se utapa u beskraju – dvojba je zapravo suvišna. Na rubu, u stanju osmoze, održava je silina koja stvara i razara. Rastvara i tka u svjetlosti. Nikola Albaneže

Igor Modrić rođen je 1959. U Zagrebu. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1984. godine slikarstvo u klasi profesora Raoula Goldonija. Potom je, sljedeće dvije godine, bio polaznikom Majstorske radionice profesora Ivančića i Reisera. Slikar je i likovni pedagog. Samostalno izlaže od 1983. Radio je u osnovnom, srednjem i visokom školstvu. Profesor je Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Ove mu je godine, u izdanju Artresor naklade, izašla knjiga pjesama naslovljena Sinopsis sna.

(M.K., 11.10.2012)