Preskočite na glavni sadržaj

U Rijeci počinju 2. Kresnikovi dani

Drugi Kresnikovi dani, glazbena manifestacija kojom se podsjeća na djelovanje velikoga riječkog graditelja violina Franje Kresnika, počet će u četvrtak koncertom učenika riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
vrijeme: 05.06.2014.
mjesto: Rijeka

U sklopu manifestacije u tom će se muzeju održati još dva vrijedna koncerta, violinista Anđelka Krpana, 13. lipnja, te Zagrebačkih solista, 1. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo.

Svi oni će svirati na Kresnikovim violinama, a tih 11 violina nalaze se u zbirci ovoga riječkog muzeja.

Svi instrumenti su u odličnom stanju te im nije potrebna restauracija pa su spremni za sviranje, rekla je kustosica Tamara Mataija. .

Kresnikova zbirka, uz violine, uključuje i obimnu Kresnikovu dokumentaciju o gradnji instrumenata, alate te nacrte, dodala je Mataija.

Franjo Kresnik (1869.-1943.) bio je liječnik i graditelj instrumenata.

Isprva je violine gradio prema A. Stradivariju, a potom je izgradio vlastiti model po uzoru na violine G. Guarnerija. Namjeravao je utemeljiti stručnu školu za gradnju violina u tadašnjem Sušaku, ali ga je u tome omeo Drugi svjetski rat. Svojim znanjem pomagao je i graditeljima violina u svjetskoj prijestolnici gradnje Cremoni. Izgradio je 52 violine, dvije viole i dva violončela. (Hina)