audicija

Tjedan arhiva 2012. - Dan otvorenih vrata


vrijeme: 13.10.2012. 9,00 - 18,00
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21,
organizator: Hrvatski državni arhiv

Hrvatski državni arhiv, od 10. do 13. listopada, po četrnaesti put, organizira manifestaciju Tjedan arhiva,  s namjerom da brojnim aktivnostima javnosti približi izvornu pisanu baštinu. U sklopu programa najavljen je i Dan otvorenih vrata arhiva, koji se održava u subotu, 13. listopada, od 9 do 18 sati.

Tijekom 20. stoljeća arhivi su se oblikovali kao javne ustanove dostupne širim segmentima društva, koje značajno pridonose kulturnom životu i oblikovanju identiteta zajednice. Prateći suvremene izazove i trendove, arhivi nastoje djelovati kao središta kulturnih, znanstvenih i društvenih zbivanja, te kao dio šire mreže edukacijskih i kulturnih institucija koje nastoje obrazovati društvo i evocirati zajedničku baštinu.

U želji za očuvanjem nacionalne baštine Arhiv nastoji organiziranjem brojnih edukativnih programa to nasljeđe kvalitetno prezentirati mladom naraštaju. Cilj je naših aktivnosti prenijeti mladima praktična znanja i učenja kako bi im se približila izvorna nacionalna kulturna i povijesna baština.

Dan otvorenih vrata posjetiteljima nudi obilaske zgrade, laboratorija za restauraciju i fotografiju uz stručno vodstvo, raznolike radionice (povijesna, heraldička, genealoška, paleografska, arhivistička, fotografska) pod vodstvom arhivskih stručnjaka za pojedina područja te razgledavanje arhivske izložbe Voda oko nas. 

Posjetitelji Arhiva također će moći nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.

PROGRAM
09,00 – 18,00 sati

Radionice (povijesna, heraldička, genealoška, paleografska, fotografska, arhivistička)
Obilazak zgrade                   
Informacije o djelatnosti Arhiva
Obilazak laboratorija (za restauraciju i fotografiju)
Prigodna prodaja izdanja HDA

(M.K., 09.10.2012)