Preskočite na glavni sadržaj

Andreja Kulunčić u Galeriji Nova

U zagrebačkoj Galeriji Nova, do 30. lipnja, otvorena je izložba Andreje Kulunčić pod nazivom 'Početi najbolje što se može'. Izložba obuhvaća radionice i predavanja, kao dio popratnog programa.
vrijeme: 23.05.2014.
mjesto: Hvar
url: http://www.tzhvar.hr/en/hvar/theatre/
Projekt Početi najbolje što se može dio je dugoročnog multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativne strategije koji obuhvaća teorijska istraživanja, umjetničku produkciju i procese kritičke refleksije. Projekt je započela Andreja Kulunčić 2010. godine s ciljem mapiranja i poticanja kreativnih strategija i konkretnih platformi za artikulaciju društvenih problema te pružanje podrške traženju njihovih rješenja na mikro i makro razinama. Dosad su u sklopu Kreativnih strategija realizirana dva modula, a treći se inaugurira u Galeriji Nova pod nazivom Početi najbolje što se može. Treći modul bavi se aktualnom problematikom samoorganiziranja radnika i drugih građanskih inicijativa u hrvatskom kontekstu te razmatra širi niz društvenih tema.

Kontekst trećeg modula određen je erozijom socijalne sigurnosti, masovnom nezaposlenošću i nestabilnim uvjetima tržišta rada u Hrvatskoj unutar čega se izdvajaju ključne teme: novo siromaštvo, samoorganiziranje radnika, direktna demokracija, društvena solidarnost, samoorganizirane građanske inicijative i kontekstualna teologija. Uz niz aktivnosti koje uključuju radionice, predavanja, tribine i projekcije vezane uz glavne teme projekta, središnji element projekta koji se predstavlja u Galeriji Nova realizira se u formi prenosive modularne prostorne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta.

To je prostorna i prenosiva instalacija koja uz to što kreira prostorni okvir diskurzivnih događanja istodobno funkcionira i kao svojevrsna početnica - 'toolkit - s pojmovnikom, arhivom dosadašnjih borbi i literaturom iz područja sindikalizma, direktne demokracije, feminizma, praktične teologije i angažirane umjetnosti s ciljem edukacije, informiranja i otvaranja dijaloga.

Svjesno koristeći resurse umjetnosti kako bi se uspostavila šira infrastrukturna podrška oblicima društvenog djelovanja, ovaj projekt ne odbacuje umjetnost kao svoju ishodišnu točku, već počinjući najbolje što može koristi izložbu kao moguće mjesto kritičke pedagogije u kojoj umjetnost nije isključivo sredstvo reprezentacije već i kohezivna sila sposobna mobilizirati ideje, otvoriti diskusiju i potaknuti akcije djelovanja.

Čitaonica Početi najbolje što se može
U prostoru Showrooma Galerije Nova tijekom izložbe je organizirana čitaonica čiji sadržaj čine knjige koje su, prema preporukama brojnih partnera projekta, izbor literature za početak ozbiljnog proučavanja područja radničkih prava i sindikalizma, feminističkih praksi, teologije oslobođenja i angažirane umjetnosti. Publikacije su preporučili i sudjelovali u njihovu prikupljanju: grupa Direktna demokracija u školi, BRID i Novi sindikat, Ženska fronta za radna i socijalna prava, Branko Sekulić, Irena Bekić, Tomislav Medak, Centar za ženske studije, Zarez i  WHW.
 
PROGRAMI UNUTAR IZLOŽBE:
četvrtak, 29/05/2014., 18h
Osnove direktne demokracije (radionica)
voditelji radionice: Dijana Ćurković, aktivistkinja (Zagreb), Zdravko Popović, aktivist (Zagreb), članovi grupe Direktna demokracija u školi
 
ponedjeljak, 02/06/2014., 19h
Perspektive novog sindikalizma
moderatorica: Ivana Živković, akivistkinja
koncept: Ženska fronta za radna i socijalna prava
sudionice: Jagoda Milidrag Šmid, Ana Pezelj i Bojana Percan, sindikalistice  i aktivistkinje
 
Socijalna dimezija religije: kršćanstvo u praksi
predavač i voditelj: Branko Sekulić, teolog
 
srijeda, 04/06/2014., 18h (predavanje i radionica)
Emancipatorski potencijal religije i društveni angažman
petak, 13/06/2014., 18h (radionica)
Kršćanstvo prakse, individualni projekti
 
utorak, 10/06/2014., 19h
Što je nama naša borba dala, prezentacija filma i razgovor s protagonistima
moderator: Jovica Lončar, BRID
sudionici: Dragutin Varga (Itas), Ivan Grošek (Jedinstvo), Minja Saracco (Pirotehničari), Tomislav Kiš (Novi sindikat)
 
srijeda, 11/6/2014., 20h
Početnica, prezentacija projekta i dinamike procesa Kreativne strategije
Andreja Kulunčić, umjetnica i grupa Direktna demokracija u školi
 
Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica, živi u Zagrebu. U svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i angažirane umjetničke prakse koje aktivno uključuju različite publike, procese rada temeljene na kolektivnosti i multidisciplinarne suradnje. Sudjelovala je na brojnim značajnim međunarodnim izložbama: Documenta 11, Kassel; Manifesta 4, Frankfurt; 8. istanbulski Bijenale, Istanbul; 10. trienale Indije, Jaipur; Liverpoolski Bienale, Liverpool; Day Labor, P.S.1, New York...

Autori: Andreja Kulunčić, grupa Direktna demokracija u školi, Novi sindikat (http://www.novisindikat.hr/), u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju/ BRID (http://www.brid.coop/)

Autor grafičkog oblikovanja izložbe i koautor signalizacije: Luka Juras
Autorica prostornog oblikovanja izložbe i koautorica signalizacije: Mirna Horvat
Kustoska podrška i organizacija: Martina Kontošić@WHW i Što, kako i za koga/WHW