Preskočite na glavni sadržaj

Lustig primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig primio je visoko francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (d'Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres) u sklopu završne večeri ovogodišnjega, 8. festivala tolerancije - JFF u Zagrebu.
vrijeme: 24.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.jff-zagreb.hr

Predajući Lustigu to časno odličje u ime ministra kulture Republike Francuske, francuska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Michele Boccoz istaknula je na svečanosti u kinu Europi da "kroz angažman za humanizam i toleranciju Branko Lustig veliča vrijednosti Republike Francuske".

Brojni uspjesi i ugledne nagrade koji su obilježili Lustigovu karijeru, govore sami za sebe, istaknula je francuska veleposlanica.

Podsjetila je na Lustigov put od glumca do producenta, od Akademije dramskih umjetnosti do slavnoga Jadran filma i holivudske buke, dodavši kako je Branko Lustig obilježio sva područja filmske umjetnosti.

"Preokrenuli ste svijet sa Schindlerovom listom čiji ste 20. rođendan željeli obilježiti u Zagrebu", kazala je veleposlanica Boccoz, istaknuvši kako će, zahvaljujući Lustigovu svjedočanstvu, svijest o Shoahu (holokaust), toj velikoj nesreći bez presedana, nastaviti odjekivati bez vremenskog ograničenja za svaki novi naraštaj.

Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti utemeljeno je 1957. godine i dodjeljuje se osobama koje su se istaknule kreacijom u području umjetnosti ili svojim prinosom u širenju umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu.

Novi francuski Vitez reda umjetnosti i književnosti, Branko Lustig, kratko je zahvalio na iskazanoj mu časti, istaknuvši da Festival tolerancije jako dobro surađuje sa svim francuskim institucijama u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj te da je na Festivalu prikazano dosta francuskih filmova i filmova s francuskoga govornog područja.

Napomenuo je kako mu je žao što nije naučio francuski jezik kada je za to bilo vrijeme, dodavši da je "umjesto francuskoga naučio njemački jezik".

Festival tolerancije - JFF Zagreb ove godine bio je posvećen 20. obljetnici filma "Schindlerova lista", koju je producent toga filma i predsjednik Festivala Branko Lustig htio proslaviti baš u Zagrebu.

Otvoren je francuskim filmom "Kardinal Židov", koji se temelji na istinitoj priči o Jean-Marieu Lustigeru, poljskome Židovu koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom, a otvoreno je isticao svoj identitet kao 'katolik Židov' i time stvorio prijatelje i neprijatelje iz obje religije.

Posljednji prikazani film na ovogodišnjem Festivalu tolerancije bio je film francuskoga redatelja Jacquesa Ouanichea "Victor Young Perez" - istinita pripovijest o boksaču, tuniškome Židovu Viktoru Perezu, svjetskom prvaku 1931. i 1932. godine, a uhićen je u Parizu u rujnu 1943. godine i deportiran u Auschwitz III/Monowitz gdje je bio prisiljen sudjelovati u boksačkim mečevima. Ubijen je u maršu smrti zatvorenika koji su iz toga logora izašli 18. siječnja 1945. godine.

Redatelj filma zahvalio je zagrebačkoj publici na toplome prijemu i boravku u gradu u koji je došao prvi put, ali je uvjeren da će mu se vraćati. Za njega je Festival tolerancije izuzetno važan, a bio bi sretan da se riječi tolerancija i netolerancija nisu nikada morale 'izmisliti' nego da se ljudi rode s tolerancijom. (Hina)