Preskočite na glavni sadržaj

U Zagreb i Krapinu stižu vodeći stručnjaci za sigurnost kulturne baštine

Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014., naziv je međunarodne konferencije koja će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Grada Zagreba, održati u Zagrebu i Krapini 26. i 27. svibnja 2014.
vrijeme: 26.05.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://zastita.info/hr/sigart

Kako izgleda koordinirati istraživanje najveće krađe umjetnina u Europi, koje je na kraju rezultiralo zapljenom više od 60 milijuna opljačkanih umjetnina, na koje se sve načine sprječavaju krađe umjetnina, kojim se trikovima krijumčari umjetnina služe da bi iznijeli umjetnine iz zemlje, a kojim vještinama carinici da bi ih u tome otkrili, kako se štite vrijedna umjetnička djela upoznatim svjetskim i hrvatskim muzejima... Jedinstvena prilika za odgovore na ova i još brojna druga pitanja pružit će se svim kulturnjacima i muzealcima u Hrvatskoj tijekom dvodnevne konferencije,  kada će o toj problematici govoriti vodeći stručnjaci iz prestižnih europskih muzeja. (Vidi: program konferencije)

Tako će Tasoula Hadjitofi, osnivačica nizozemske organizacije Walk of Truth iz Den Haga,  čiji je cilj podići svijest o očuvanju kulturne baštine u zaraćenim područjima, govoriti  o tome kakav je osjećaj spriječiti jednu od najvećih krađa umjetnina. Iz bogatog iskustva Vernona Rapleya, direktora sigurnosti i službe za posjetitelje Victoria & Albert muzej u Londonu, kulturnjaci će štošta moći doznati o sigurnosti umjetnina, a neke od sigurnosnih savjeta vjerojatno i primijeniti u svojim ustanovama. Rapley je osnivač i predsjednik Nacionalne muzejske sigurnosne grupacije koja okuplja 900 lokaliteta kulturne baštine u Velikoj Britaniji sa svrhom razmjene znanja i iskustva, te član Radne skupine za sprječavanja kriminalnih aktivnosti nad kulturnim dobrima u okviru Udruženja načelnika policije. Zanimljivo je da je organizirao i dvije iznimno posjećene javne izložbe "Plagijati i krivotvorine". Posljednja je privukla više od 30.000 posjetitelja u manje od tri tjedna!

Dr. Dubravka Jembrih Simbürger, voditeljica projekta u Institutu za znanost i tehnologiju u umjetnosti Akademije likovnih umjetnosti iz Beča, predstavit će zajednički projekt Instituta Ruđer Bošković i Instituta u kojem je ona zaposlena, koji će podariti uvid u moderne slikarske materijale uz pomoć Mev SIMS tehnike, koja se prvi put koristi za istraživanje predmeta kulturne baštine.

Itekako će vrijedno biti poslušati iskustva Ivane Javor, voditeljice Službe za carinske istrage u Sektoru za nadzor Središnjeg ureda Ministarstva financija Carinske uprave, koja će prezentirati napore carinske službe na području zaštite kulturnih dobara.

Na jednom mjestu svoja će znanja i iskustva podijeliti i stručnjaci iz muzeja Guggenheim, Bilbao, Rijksmuseum Amsterdam, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ICCROM-a, ICOMOS – ICORP-a, UNESCO-a i još mnogi drugi.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog  foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o., dok su partneri konferencije Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej krapinskih neandertalaca, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Španjolske i Talijanski institut za kulturu.