Preskočite na glavni sadržaj

Tomislav Pavletić u Galeriji Toš u Puntu

Izložba Tomislava Pavletića u Galeriji Toš u Puntu je posvećena  30 međunarodnoj regati i jubileju 50 godina Marine Punat, a ujedno s njom počinje ljetni program rada galerije. Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 22. svibnja, u 20,30 sati. Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja 2014.
vrijeme: 22.05.2014.
mjesto: Paris, France
url: http://www.damirdoma.com/

Tekst iz kataloga:

Tomislav Pavletić otkriva skriveni život forme u kamenu, njegov likovni izraz, vrlo jednostavan i iskren u nastajanju, potraga je za karakterom primorskog kraja, za oblicima vjetra i slanih kapi valova. Potraga je to za izražavanjem svega onoga od čega je satkana stvarnost i punina njegovog života vezanog uz more.
U ciklusima Jedra i Regata posebno je dojmljiva bazičnost i pročišćenost materije. To su kiparski radovi u čvrstom i teškom materijalu koji umjetnik dobro poznaje. Strukturu kamena naglašava i napinje oblikujući fragilne i nježne forme, pročišćenih i dinamičnih linija. Uglačane površine reflektiraju svijetlo. Taj nagovještaj jedara, simbol je vjetra, slobode, dinamike, ali i mirnoće horizonta po kojoj se nošena silom prirode kreće jedrilica. Definirane i određene forme s vremenom postaju sve slobodnije, pokretnije i lakše, u njima su plohe i strukture umirene i vrlo jasne. Transformacije viđenog različite su, ponekad one su sasvim jednostavne, vizualno konkretne, a ponekad nestvarne, arabeskne, lagane i metaforične sa suvremenim odmakom od realnosti. Upravo elementarnost dovodi ga do onog zadnjeg u nizu predloška u kojem se sasvim dodiruju apstraktni i konkretan prizor.

Svi radovi nastaju pod dojmom dimenzije mijena s bezbrojnim mogućnostima, a ipak svedeni su na konkretan znak. Naznaka pokreta jedara proizlazi iz vrlo pažljivo centrirane točke ravnoteže, u kojoj se samo tijelo skulpture dodiruje vrlo neznatnom površinom za bazični dio, osiguravajući mu uspravan ili nakošen položaj asocijativno ga povezujući za površinu valova. (…)            

Jasna Rodin, mr.sc.