Preskočite na glavni sadržaj

SuperUho, novi glazbeni festival u Šibeniku od 3. do 5. kolovoza

SuperUho Festival okupit će od 3. do 5. kolovoza na pristaništu TEF i šibenskoj gradskoj plaži Banj više od trideset izvođača s aktualne međunarodne glazbene scene, među kojima jedan od trenutno najpopularnijih rock bendova u svijetu 'The National'.
vrijeme: 03.08.2014.
mjesto: Šibenik
url: https://www.facebook.com/Superuho.festival

"Festivalska lokacija savršeno spaja ambijent Mediterana s atmosferom undergound kluba", kazao je umjetnički direktor Mate Škugor na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi.

Urednik regionalnog i klupskog glazbenog programa Nenad Borović istaknuo je da će, po ugledu na "starijeg brata" Žedno uho, SuperUho Festival zadržati prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi, s programom usmjerenim najvećim dijelom na rock'n'roll glazbu.

Tijekom tri dana koncerata nastupit će više od trideset izvođača s međunarodne glazbene scene - trenutno najpopularniji predstavnici žanra, kao i oni eksperimentalniji i radikalniji novi izvođači na globalnoj sceni, predstavnici novog vala globalne rock scene i cross over žanrova. No, prostor je osiguran i za izvođače elektronske, hip hop i funk glazbe čija je poveznica upravo jasno izražen rock stav, istaknuo je Borović.

Svjesni toga da jadranska obala tijekom ljeta obiluje elektronskim festivalima svih vrsta, organizatori su od samog početka naglasak odlučili staviti na druge glazbene izraze.

"Zato smo se, pažljivo birajući, odlučili za bend Fuck Buttons, koji će nastupiti na zatvaranju festivala. S druge će pak strane, Earth kao pioniri drone glazbe i jedni od prvih predstavnika onoga što će godinama kasnije postati poznato kao post-metal, svojim ambijentalnim zvukom stvoriti savršenu kulisu za zalazak sunca drugog festivalskog dana", istaknuo je Škugor.

Kao najzanimljivije ime prvog izdanja festivala organizatori najavljuju jedan od trenutno najpopularnijih rock bendova u svijetu The National. Američki indie rock bend u Šibenik dolazi drugi put, a hrvatskoj će publici, kako je najavljeno, priuštiti "najintimniji koncert još od 2007. i legendarnog koncerta u zagrebačkoj dvorani Pauk".

Festival veliki naglasak stavlja na promidžbu regionalne glazbene scene, pa će tako velik dio programa biti posvećen najkreativnijim i najkvalitetnijim nezavisnim izvođačima iz regije. "Želimo pružiti u prvome redu priliku manjim bendovima, a većini njih to će biti odlična prilika da se prezentiraju pred širim auditorijem", kazao je Škugor.

U programu su Seven That Spells, "jedan do najcjenjenijih bendova u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe kada je riječ o kraut rocku i predanosti gitarskom zvuku", "rasplesani i angažirani makedonski post-punkeri" Bernays Propaganda, te ABOP (After je Bolji Od Partya), "skupina iskusnih glazbenika čija je osnovna misija ples i zabava", šibenski post rock bend Diskodelija, bend iz Srbije Repetitor, hrvatski trio Punčke i zagrebački indie-rock bend ESC life.

Od najavljenih inozemnih imena ističe se američki rock band Black Lips, kao i psiho rock band iz Seattlea Rose Windows. Američka kantautorica Chelsea Wolfe također je gošća festivala, najavljena kao "mlada kantautorica osebujnog vokala, specifičnog stila u skladanju i interpretiranju glazbe".

U sklopu festivala bit će organiziran kamp, smješten u blizini glavne pozornice; festivalska plaža gdje će se odvijati dnevni popratni program ispunjen sadržajima poput škole sigurnog surfanja i turnira u košarci, a osigurano je i parkiralište velikog kapaciteta.

Kapacitet festivalskog prostora je 2,5 tisuće posjetitelja, a kampa 500.

Generalni sponzor Festivala je telekomunikacijska tvrtka Iskon, koja će osigurati besplatni wi-fi na čitavom području održavanja festivala. Sredinom lipnja na Iskonovoj će Facebook fan stranici krenuti i veliki nagradni natječaj u kojem će svi zainteresirani imati mogućnost osvojiti festivalske ulaznice, smještaj u SuperUho kampu i besplatnu školu windsurfinga. (Hina)