radionica, kolonija, djeca, mladi

Etnografske likovne radionice Gradskom muzeju Karlovac


vrijeme: 01.10.2012. - 03.10.2012.
mjesto: Karlovac; Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7

Gradski muzej Karlovac organizira etnografske likovne radionice 'Ornament u narodnoj nošnji', za učenike osnovnih škola. Radionice se održavaju od 1. do 3. listopada, u dva termina: 9. do 10,30 sati i 11,30 do 13 sati.

Kao polazište za prvu u ciklusu muzejskih radionica posvećenih temi ornamenta,  odabrana je bogata zbirka tradicijskog rukotvorstva iz fundusa Etnografskog odjela Gradskog muzeja Karlovac. Cilj radionica je upoznati učenike s tradicionalnim ukrasima koji se javljaju na narodnoj nošnji karlovačkog Pokuplja, doprinijeti izgradnji pozitivnog odnosa prema baštini i potaknuti razvoj likovnog senzibiliteta i kreativnog izričaja djece.
 
U uvodnom dijelu radionice bit će predstavljena muzejska zbirka tekstila i analizirani odabrani primjeri vezenih i tkanih ornamenata koji ukrašavaju tradicijske odjevne predmete, pokrivala za glavu i torbe karlovačkoga kraja. Kroz razgovor i promatranje apstraktnih geometrijskih uzoraka ili pak živopisnih biljnih motiva bujnog kolorita, djeca će naučiti uočiti i prepoznati odnose boja, ploha i linija, građenje ritma i stvaranje kompozicijskih rješenja, kako bi bolje razumjela njihovu strukturu i likovnu vrijednost. Analizirani primjeri poslužiti će potom kao predlošci za oslikavanje papirnatih vrećica. Ornamenti variraju od jednostavnih do složenih, a djeci će biti prepušten odabir motiva ili njegovog detalja koji će likovno interpretirati.

Najuspjeliji učenički radovi bit će predstavljeni u završnici Dječjeg tjedna, 10. listopada, na izložbi u Gradskom muzeju Karlovac. Izložba ostaje otvorena do 28. listopada. Ulaz je slobodan. Autorica i voditeljica programa je muzejska pedagoginja Lana Bede.

(M.K., 28.09.2012)