predstava, djeca, mladi

'Mrvice iz dnevnog boravka' premijerno na sceni GK 'Žar ptica'


vrijeme: 25.09.2012. 18,30 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97

Svoju prvu ovosezonsku premijeru Gradsko kazalište 'Žar ptica' posvećuje tinejdžerima i problemima odrastanja u suvremenoj obitelji. Redateljica Franka Perković i dramaturginja Marijana Nola, uz pomoć scenografa Ive Knezovića i kostimografkinje Barbare Bourek, prvi put su na scenu postavili jedan od najčitanijih romana za mlade poznate hrvatske spisateljice Sanje Pilić 'Mrvice iz dnevnog boravka'. Premijera će se održati 25. rujna, s početkom u 18,30 sati.
Igraju: Petar Atanasoski, Nataša Kopeč, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović, Natalija Đorđević, Berislav Tomičić, Iskra Jirsak, i Gorana Marin

trajanje: 60 min
za dob: 9+

Ovo je priča o jednoj neobičnoj zagrebačkoj obitelji. O svemu nam pripovijeda desetogodišnji dječak Janko. On je izrazito pametan i zbog toga mu je u školi često dosadno. Janko je umjetnički nadaren. Odlično piše i surađuje s časopisom za mlade. Piše članke u kojima progovara o svakidašnjim problemima koji ga muče.

Jankov tata je nezaposlen. Inače je diplomirani filozof, ali kod kuće izrađuje nakit. Jankova mama je crtačica u Zagreb filmu, a sestra Marina je otkvačena srednjoškolka koja neprestano brine o svom izgledu, frizuri i noktima.

Obitelj muči nestašica novca i zbog toga su svi nervozni i često se svađaju.

Janka muče i drugi problemi. Zaljubljen je u Moranu, prijateljicu iz razreda koja se ponaša vrlo čudno prema njemu. Zbog svoje zaljubljenosti Janko ne može navečer zaspati. Što je stariji to mu se čini da je sve manje pametan i sve mu je manje jasno što treba raditi. Čak ga njegov najbolji prijatelj Bumbar ne razumije.

Isto tako, Janko ima problema i s Razrednicom koja ga stalno tjera da  uči pjesmice na pamet, a Janko mrzi recitirati pjesmice.

Pitate se što je tu neobično?

Mnoge su obitelji upravo takve. Gotovo svaki obiteljski dom ima dnevni boravak pun mrvica. Mrvice su naša svakodnevica i sasvim uobičajena stvar. Problemi koji muče Janka nisu ni malo neobični. Ono što je neobično je način na koji je Janko naumio sve te probleme riješiti. Odlučio je izraditi robota - tj. pravu, pravcatu inteligentnu roboticu koja će hodati, govoriti i misliti. Janko je uvjeren da će Robotka kad bude dovršena pronaći odgovore na sva pitanja.

Je li to stvarno moguće? Hoće li Robotka oživjeti? Može li jedan umjetni stroj kao što je robot riješiti probleme i zavrzlame koje su zapravo napravili ljudi? Odgovore potražite u 'Žar ptici'!

(R.P.B., 20.09.2012)