Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 5. VAFI

Dodjelom nagrada najboljim animiranim filmovima u nedjelju je u Varaždinu završen 5. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI).
vrijeme: 27.04.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.iiczagabria.esteri.it/IIC_Zagabria

Dodijeljene su nagrade u tri kategorije. Prvu nagradu u kategoriji 'mini' (djeca do deset godina) dobila je Paula Žanić iz varaždinske VANIME za animirani film "Mijau vau". U kategoriji 'midi' (djeca od 11 do 15 godina) prva nagrada ide u Čakovec, animatorima iz ŠAF-a za film "Prljavi grad".

Nagradu u kategoriji 'maxi' (mladi iznad 15 godina) osvojila je grupa autora iz Belgije za film „Duboko more“.

Na ovogodišnje izdanje VAFI-a prijavljeno je više od 200 animiranih filmova iz cijelog svijeta, da bi se naknadnim selekcijama došlo do 112 filmova. Odluku o najboljima donio je žiri u sastavu: Anastasia Dimitra, predsjednica AWG-a, Sherif Awad, egipatski filmski kritičar te Darko Kreč, animator, ilustrator i strip crtač iz Zagreba.

Plavi VAFI, za film koji najviše promiče dječja prava, Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su hongkonškom filmu "Utjecaj", filmu koji priča o ljudima koji svi nose naočale u boji u bezbojnom gradu.

Peti po redu VAFI završio je pozdravnim govorom programske direktorice Sandre Malenice. Izrazila je zadovoljstvo što interes za festival ne slabi, već iz godine u godinu raste, a veseli je i činjenica da sve više riječi pohvale za festival imaju i profesionalni animatori.

Osim projekcije animiranih filmova u službenoj konkurenciji, ovogodišnji VAFI imao je i natjecanje VAFI senior, nešto starijih animatora, čije su radove ocjenjivali mlađi kolege. Održana je i projekcija kratkih francuskih animiranih filmova budući je Francuska bila zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-a. (Hina)