Preskočite na glavni sadržaj

'Ruksak (pun) kulture' kreće u Područnoj školi Držimurec-Strelec

Glazbenim programom umjetničke organizacije HATHOR danas u Područnoj školi Držimurec-Strelec počinje umjetničko-edukativni program 'Ruksak (pun) kulture' 2014./15. namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama.
vrijeme: 24.04.2014.
url: http://www.min-kulture.hr

Ministarstvo kulture odabralo je 40 vrtića i 60 osnovnih škola iz dvadeset županija u kojima će se u okviru projekta tijekom školske godine 2014./15. održavati različiti kulturni i umjetnički projekti, ističe se na mrežnim stranicama ministarstva. Izvođenje programa u srednjim školama planirano je za prvo polugodište nadolazeće školske godine, a odabrane škole bit će objavljene u rujnu.

Nakon inauguracije s programom "Slušam, sudjelujem i uživam s harfom" umjetničke organizacije HATHOR u Područnoj školi Držimurec-Strelec matične Osnovne škole Tomaša Gorčianca Mala Subotica u mjestu Držimurec-Strelec, tijekom travnja "Ruksak (pun) kulture" nastavlja se u Istri.

Na sajmu Monte Librić i u tri škole održat će se serija likovno-literarnih radionica: u Područnoj osnovnoj školi Vrh za učenike od 5. do 8. razreda vodit će je 28. travnja Manuel Šumberac, 29. travnja u Područnoj školi Roč radionicu će voditi Vibor Juhas, također za učenike od 5. do 8. razreda, te i 30. travnja u Osnovnoj školi Oprtalj, gdje će za učenike nižih razreda radionicu voditi Kestutis Kasravičius.

Ministarstvo kulture ovogodišnje je sudionike odabralo javnim natječajem nakon prošlogodišnjeg pilot-programa provedenog u desetak obrazovnih ustanova diljem Hrvatske, započetog u travnju 2013. u Novoj Gradiški radionicom bubnjanja "Izgradnja zajednice ritmom i zvukom", a završenog u lipnju u Šibeniku gdje je predstavljen učiteljima na stručnom skupu održanom u okviru Međunarodnoga dječjeg festivala. Tijekom pilot-programa, uz radionicu bubnjanja održane su i grafičke i dramske radionice te "pričaonice" bajki.

Program je zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a provode ga stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici. Namijenjen je vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Radionice i programi pokrivaju područje izvedbenih umjetnosti, likovnu umjetnost, filmsku umjetnost, književnost i kulturnu baštinu, a njihov je sadržaj usklađen s ciljevima nacionalnoga kurikuluma za vrtiće, osnovne i srednje škole. Svi programi imaju mogućnost daljnjega provođenja u sredini u kojoj su prvotno prezentirani. (Hina)