predstavljanje

Vesna Kolobarić na Trijenalu tekstila bez granica 2012.


vrijeme: 11.09.2012. - 25.10.2012.
mjesto: Slovačka; Bratislava

Od 11. rujna do 25. listopada, u Narodnom Kulturnom Centru, Kući Umjetnosti u Bratislavi u Slovačkoj, održava se međunarodna izložba 3. Trijenale tekstila bez granica 2012. Na izložbi, kao jedina predstavnica iz Hrvatske, sudjeluje umjetnica Vesna Kolobarić.

Vesna izlaže zidni reljef ženskog torza 'Terra rossa' u tehnici papier machea sa eksperimentalnim pristupom i digitalnu fotografiju istog rada koji su bili dio moje prošlogodišnje samostalne izložbe '…o vjetru, letu i pokretu!'. Inspiracija je ekologija i stanje Planeta izmučenog eksploatacijom i ekstremnim temperaturama. Torzo je rađen recikliranjem kataloga trgovačkih kuća i doradom papirne pulpe sa eksperimentalnim pristupom, bez upotrebe novih materijala. To je umjetnički odgovor pretjeranom konzumerizmu i gomilanju materije.

Vesna Kolobarić diplomirala dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu (1991.g.).  Bavi se izradom unikatne odjeće, oslikavanjem tekstila, patchworkom, quitom, ručnim tkanjem, digitalnim dizajnom i printom, eksperimentalnim tehnikama, tekstilnim skulpturama, prostornim i zidnim objektima, izrađuje nakit od srebra i recklirani nakit u tehnici lemljenja.. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u galerijama i muzejima i na modnim revijama – Hrvatska, Slovenija, Izrael, Austrija, Amerika, Italija, Slovačka, Češka, Poljska. Surađivala je sa HNK u Osijeku, duži niz godina organizirala projekte iz kulture u Đakovu.

U različitim ciklusima radova istražuje kako psiho-socijalni, ekonomski i ekološki utjecaji oblikuju vizualni identitet pojedinog vremena, kako tehnološki i znanstveni napredak utječe na upotrebu materijala u umjetničkom stvaralaštvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za umjetnički rad. Živi i radi u Đakovu. Članica je tekstilne sekcije ULUPUH-a (Udruženje Likovnih Umjetnika Primijenjenih Umjetnosti Hrvatske)  HZSU-a (Hrvatska Zajednica Samostalnih Umjetnika Hrvatske) i LIKUM-a (zadruga likovnih umjetnika) .

(M.K., 11.09.2012)