Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: otvoren skup o industrijskoj baštini

Šesta međunarodna konferencija o industrijskoj baštini s temom 'Čovjek i industrija' otvorena je danas, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
vrijeme: 24.04.2014.
mjesto: Rijeka
url: http://www.protorpedo-rijeka.hr
Ove godine pozornost skupa usmjerena je na nematerijalnu baštinu, točnije na fenomen ljudskog rada u industrijskim pogonima promatran sa stajališta društvenih i humanističkih znanosti, rekla je na otvorenju konferencije predsjednica riječke Udruge 'Pro Torpedo' Diana Glavočić.
Ta je udruga organizator konferencije zajedno sa Sveučilištem u Rijeci, Centrom za industrijsku baštinu, gradom, Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom kulture. Na dvodnevnom skupu, koji je okupio 80-ak sudionika, bit će održano 56 predavanja hrvatskih i stranih stručnjaka koji se bave filozofijom i sociologijom rada, izobrazbom radnika, radom i slobodnim vremenom, zdravstvenim pitanjima u industriji, industrijskim naslijeđem i dr.

Rijeka je bogata nematerijalnom industrijskom baštinom, ali je ona nedovoljno poznata u javnosti, istaknula je Glavočić.

Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar rekao je da taj fakultet od početka podupire skupove o industrijskoj baštini te je izrazio zadovoljstvo što je briga o tom području podignuta na razinu sveučilišta. Istaknuo je vrijednost rada Centra za industrijsku baštinu, koji djeluje na Sveučilištu a nastao je na poticaj Udruge 'Pro Torpedo'. Prilika za davanje veće važnosti industrijskoj baštini Rijeke bit će ako grad bude europska prijestolnica kulture 2020. godine, rekao je Šustar.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se u suvremenom svijetu mijenja sve, pa tako i pristup industriji. Nestali su veliki industrijski pogoni koji su proizvodili sve potrebno za završni proizvod i zapošljavali vrlo mnogo ljudi, rekao je, napominjući kako je u Rijeci u nekim pogonima bilo do 7000 zaposlenih. U procesima reindustrijalizacije najvažnije mjesto imat će znanost i znanje te nove tehnologije, rekao je, dodajući kako je u tome bitna suradnja sveučilišta, poduzetničkog sektora i javne uprave.
 
Obersnel je rekao i da se u Rijeci mnogo uložilo u obnovu materijalne industrijske baštine te je izrazio želju da postupci njezine zaštite kraće traju.
 
Otvorenje konferencije prekinuo je izgred aktivista Milivoja Miće Antolovića, poznatog u Rijeci po čestim istupima protiv gotovo svih urbanističkih i razvojnih projekata grada i aktivnosti gradske uprave.
(Hina)