predstavljanje

'Cvjetni trg' Krste Papića i '7 seX 7' Irene Škorić na festivalu u Montrealu


vrijeme: 30.08.2012. - 03.09.2012.
mjesto: Montreal, Kanada

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu (Festival des Films du Monde / World Film Festival) bit će prikazana dva dugometražna hrvatska filma: Cvjetni trg veterana hrvatskog filma Krste Papića i 7 seX 7   redateljice i scenaristice Irene Škorić, priopćeno je iz Artizana filma.
 
Ovo je 36. izdanje jednog od najdugovječnijih festivala u Americi, koji je ujedno i A-festival, te je registriran u FIAPF-najveću svjetsku festivalsku organizaciju pod okriljem koje se održavaju festivali u Cannesu, Veneciji i Berlinu, a prošlih godina je  zabilježio golemu posjećenost od gotovo 400 000 ljudi. 

Međunarodni festival u Montrealu poznat je kao jedan od najstarijih i najvažnijih u Americi za prodor svjetskih filmova na američko tržište. (Pobjednik montrealskog festivala, japanski film Okuribito (Departures) koji je 2008. godine dobio glavnu nagradu  na ovom festivalu, sljedeće je godine osvojio Oscar za najbolji strani film). Na festivalu će prisustvovati i švedska glumica Liv Ulman na premijeri dokumentarnog filma Ljubavna priča: Liv  i Ingmar,  koji istražuje odnos ove glumice s legendom švedske kinematografije Ingmarom Bergmanom.

Cvjetni Trg Krste Papića će imati svjetsku premijeru u natjecateljskom programu ''World Competition'', te je na programu 30. i 31. kolovoza, a 7 seX 7 Irene Škorić će biti prikazan u službenom programu ''Focus on World Cinema'',  u  izboru najboljih svjetskih filmova u posljednjih godinu dana,  te je na programu 30. kolovoza, kao i 2. i 3. rujna. U krimi drami Cvjetni trg glume Dražen Kuhn, Dragan Despot, Mladen Vulić, Anja Šovagović Despot, Matija Prskalo i Marija Škaričić, a film je portret suvremene Hrvatske koji ide iza novinskih naslova. Obitelj glumca Filipa K, nađe se na udaru mafije i kriminalnog podzemlja nakon što policijski inspektor prisili Filipa da pomogne policiji u istrazi protiv moćnog mafijaša.

7 seX 7 je na WorldFestu u Houstonu doživio međunarodnu premijeru, gdje je osvojio srebrnu nagradu za debitantski igrani film, a na festivalu u Veroni je dobio nagradu za Najbolju režiju. U erotskoj drami 7 seX 7  glume Jelena Perčin, Robert Kurbaša, Jelena Jokić, Kristijan Ugrina, Asim Ugljen i brojni drugi, a ovaj moderan filmski ''Decameron'' čini sedam erotskih novela koje skladno prati „one-take“ kamera snimatelja i direktora fotografije Darka Heriča, a glazbene su dionice povjerene istaknutom hrvatskom skladatelju Berislavu Šipušu.
 

(D.H.F., 31.08.2012)