Preskočite na glavni sadržaj

Moje, tvoje, naše festival / Rijeka

Moje, tvoje, naše festival / Rijeka
Festival Moje, tvoje, naše u organizaciji Drugog mora, održava se u Rijeci, od 10. do  12. travnja, u prostorijama Filodrammatice, MMSU-a, Hartere i kluba Život.
vrijeme: 10.04.2014.
mjesto: Split, Croatia
url: http://www.drugo-more.hr
Vođeni Rousseaovom idejom da kuće čine naselje, a građani čine grad, s tematskom odrednicom 'grad i građani', program ovogodišnje manifestacije 'Moje, tvoje, naše' propituje odnos ljudi i njihovog životnog prostora, odnos građana i grada.

Radionicom Urbanističke početnice u Harteri, izložbom Pulske grupe u Filodrammatici i izložbom O nelagodi promatranja grada započinjemo festivalski program. Urbanistička početnica bavi se prostorom zajedničke memorije bivše tvornice papira u Rijeci - Hartera, koji treba dobiti novu namjenu.

Instalacija Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor koju potpisuje Pulska grupa, prvi put je predstavljena na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji, 2012., a ostaje otvorena u Filodrammatici sva tri dana za sve posjetitelje festivala.

Za izložbu O nelagodi promatranja gradova u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, kustosi Hans D. Christ i Iris Dressler, izabrali su suvremene, eksperimentalne radove koji prate procese transformacije gradova od 70-tih godina do danas kroz umjetničku perspektivu (pogledajte primjer video izloška).

Interakcije s gradom: Tri simpozijska panela
Diskurzivni program Interakcije s gradom je otvorena rasprava podijeljena u tri tematske cjeline odnosno tri panela u petak i subotu, koji se međusobno nadopunjuju, a bave se pitanjima participacije građana u urbanoj sredini, pitanjima građanskog otpora te ulozi umjetničke aktivnosti u prostornom razvoju grada.

Rasprave će moderirati Nebojša Zelić i Davor Mišković, a među gostima čija iskustva smatramo vrijednima i koji će ih u formi otvorenog razgovora prenijeti lokalnoj zajednici nalaze se: Daniel Andujar, Teo Celakoski, Hans D. Christ, Iris Dressler, Yvonne Doderer, Adrian Evans, Emil Jurcan, Bernd Heger, Sven Marcelić, Nikoleta Marković, Andrej Mirčev, Marta Moretti, Mirko Petrić, Dinko Peračić, Bernardo Vaz Pinto, Anne Pulli, Iwona Preis, Antun Sevšek, Marcus Schober, Siina Siltanen, Inga Koludrović Tomić, Agnieszka Wlazel, Magdalena Zakrzewska-Duda…
 
Prezentacija rezultata radionice i noćni program
Predstavljanje rezultata radionice Urbanističke početnice na koje su svi dobrodošli, održat će se u klubu Život u subotu, 12. travnja u 19 sati.
Za rasterećenje od diskurzivnog programa, radionica i izložbi, na rasporedu je i noćni glazbeni program u klubu Život, odnosno u petak 11.4. u Životu premijerno u paru nastupaju Tikach&Pero Despero (SUPERSADKIDS) iz Rijeke, dok nas u subotu zabavlja DJ i producent iz Beograda, Mama kaže da sam lep (MKDSL), na tulumu s kojim ćemo čitavu manifestaciju i zaključiti.
 
Detaljnu satnicu i raspored programa ovdje