Preskočite na glavni sadržaj

Korak Dalje-Step Forward - audicija

Hrvatski institut za pokret i ples organizira audiciju Korak Dalje-Step Forward. Traže se muški i ženski plesači suvremenog plesa s najmanje jednom godinom profesionalnog plesačkog iskustva. Prijave se primaju do 31. ožujka, a audicija se održava u Zagrebačkom plesnom centru, 11., 12. i 13. travnja (točno vrijeme audicije biti će naknadno objavljeno).
prijava: 31.03.2014
url: http://www.danceincroatia.com
Potrebna je jaka tehnička osnovica u svim tehnikama suvremenog i modernog plesa, izražajnost i muzikalnost. Ovo je audicija za drugi u nizu projekata u okviru programa Korak
Dalje-Step Forward i to za novu produkciju za sezonu 2014.-2015., s premijerom tijekom međunarodnog festivala 31. tjedan suvremenog plesa u Zagrebu (svibanj-lipanj 2014.). Projekt je ujedno nastavak trogodišnjeg pilot projekta Korak Dalje –Step Forward koji je namijenjen mladim plesačima koji su ili netom završili plesnu školu/akademiju ili imaju najmanje jednu godinu profesionalnog iskustva ili su samouki, a talentirani, te nisu stariji od 23 godine.

Ovaj projekt, kojeg su 2013. pokrenuli Hrvatski institut za pokret i ples i Liberdance, prilika je za mlade plesače suvremenog plesa da rade s međunarodno afirmiranim pedagozima-koreografima te tako obogate svoje plesačko iskustvo. Projekt ujedno izlaže mlade plesače radu u profesionalnim uvjetima te im omogućuje da razvijaju svoju izvođačku svestranost kroz rad s koreografima raznih plesnih stilova u području suvremenog i modernog plesnog stila. Za nadolazeći će se projekt audicijom odabrati 5 do 7 plesača (2 kao stažisti). Plesači moraju biti državljani Hrvatske. Uspješni kandidati moraju biti na dispoziciji za intenzivni raspored proba – iako će se probe nastojati uskladiti s obavezama odabranih kandidata podrazumijeva se da kandidati mogu prisustvovati probama i tijekom dana (probe će se odvijati u periodu od 10,00 do 21.00h tijekom radnog tjedna i vikendom, trajat će do 4 h, uz dnevne treninge od 90 minuta).

Matjaž Farič afirmirani,višestruko nagrađivani slovenski koreograf sa bogatim plesačkim i pedagoškim iskustvom pozvan je da postavi novu koreografiju za mlade plesače u okviru projekta Korak Dalje – Step Forward 2014. Matjaž Farič je suradnik niza europskih plesnih organizacija kao i kazališta, umjetnički direktor i osnivač međunarodnog ljetnog festival Front@ i umjetnički direktor plesne organizacije Flota. Diplomirao je na akademiji Palucca Schule u Dresdenu i na Akademiji za kazalište, radio film i televiziju u Ljubljani. Uz bogatu lepezu vlastitih projekata i rada na slovenskoj sceni (postavljao je pokret u nekoliko opera i kazališnih predstava u Ljubljani, Mariboru, Celju, ali i u Zagrebu, i Antwerpenu), surađivao je sa značajnim ličnostima i umjetničkim organizacijama slovenske plesne scene (Vito Taufer, Eduard Miler, Matjaž Župančić, Crveni Piloti, Slovensko mladinsko gledališče); plesnu karijeru je u skupini Testworks (Amsterdam); a koreografirao je i za Diversions Dance Company (Cardiff), \za Compagnie Coline (Francuska), ali i za Studio za suvremeni ples (Zagreb). Među brojnim priznanjima za koreografska ostvarenja su: Borštnikova nagrada (1991.), Nagrada Prešernovog sklada(1998); Zlata paličica (2003); nagrada Rencontres Choregraphique Seine Saint Denis za predstavu RAM; Nagrada grada Murska Sobota. Stil mu je bogata varijacija utjecaja plesnog teatra, suvremenih plesnih tehnika te izvjesni modernizam koji traži alternativu klasičnom baletu u estetskom smislu ali beskompromisno u tehničkoj čistoći i izvođačkoj izvrsnosti.

Za sad su predviđene 3 predstave (datumi će biti utvrđeni po održanoj audiciji), a premijera je predviđena tijekom Tjedna suvremenog plesa. Razdoblje za samu kreaciju/produkciju rasporedjeno je na tri perioda:
- prvi period: od 16. do 25. travnja: nakon audicije odabrani plesači radit će s koreografom tijekom 10 dana. Svi odabrani plesači moraju biti na dispoziciji za rad s koreografom tijekom ovog razdoblja;
- drugi period: probe će se odvijati 3x tjedno tijekom travnja i svibnja sve do sredine svibnja te će se raditi s asistentom uz redovne treninge, a predviđene su i 2 zatvorene izvedbe. Točan termin rada utvrdit će se u dogovoru s odabranim plesačima, ali se pretpostavlja da će barem dvije probe tjedno biti za vrijeme tjedna te jedna proba preko vikenda;
- treći period: Od 22. svibnja do premijere na Tjednu suvremenog plesa plesači će raditi s koreografom.

Ovaj je projekt edukativno/kreativnog profila i namijenjen je profesionalnom razvoju mladih plesača suvremenog plesa. Ugovor koji će se potpisivati s izvođačima reflektirat će profil programa. Radni jezik projekta, u vrijeme kada se radi s koreografom, je hrvatski jezik.

Prijave za audiciju primamo e-mailom na: hipp-tsp@zg.t-com.hr do zaključno 31. ožujka u 15:00h . Kandidati moraju biti državljani Hrvatske. Prijave trebaju sadržavati profesionalni CV, fotografiju te kratko motivacijsko pismo na hrvatskom (poželjno i na engleskom) jeziku.