Preskočite na glavni sadržaj

'Kad ležah na samrti' – nova premijera kazališta 'Novi život'

Premijera predstave 'Kad ležah na samrti' autora Williama Faulknera, u izvedbi ansambla Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život' održat će se u nedjelju, 16. ožujka, s početkom u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.
vrijeme: 16.03.2014. 18 h
mjesto: Motovun, Croatia
url: http://www.motovunfilmfestival.com/

'U svom romanesknom ciklusu Faulkner ispisuje sagu o regiji Yoknapatawphi i gradiću Jeffersonu. Na neobično točno opisanom i u svakom detalju proživljenom životu svoje regije, Faulkner je izgradio povijesni, simbolični i mitski svijet. Najvažnije mjesto u Faulknerovom opusu zauzima roman Buka i bijes, prikaz propasti četvero djece stare obitelji Compson. Tom je djelu poput slike u zrcalu suprotstavljen roman o krajnje siromašnoj seljačkoj obitelji Bundrenovih, 'Kad ležah na samrti', iz 1930, koji se sastoji od unutarnjih monologa muža i (umiruće) žene, njihove mahnite, vizionarske i ekstravagantne djece i susjeda, a radnja kulminira u mitsko-grotesknom, ali primitivnom i tvrdoglavom, ustrajnom prevoženju majčina lijesa na daleko groblje u doba velike poplave.

Ksenija Zec i Saša Božić kontinuirano surađuju sa Kazalištem Novi život na istraživanju različitih perspektiva, kako tehnologije ovog specifičnog kazališta, tako i poruka koje kazalište Novi život u svojim produkcijama donosi. Faulknerovi romani iz razdoblja Velike depresije donose uznemirujuće sličnosti sa hrvatskom tranzicijskom zbiljom, dok estetska ekspresija predstave svojim minimalizmom suptilno priziva egzistencijalne konflikte našeg vremena, pozivajući na novi poredak stvari.

Udruživši se sa zvijezdama hrvatske kazališne i glazbene scene Majom Posavec i Ivanom Rushaidat, članovi Kazališta Novi život povest će vas na putovanje kako Američkim Jugom, tako i uznemirujućim krajolikom našeg iskustva današnjice.'

Saša Božić